Новини

Фірма сина екс-начальника СБУ Буковини вперше поставить дизель для «Укрзалізниці»

13 серпня Філія “Центр забезпечення виробництва” АТ “Українська залізниця” підписала договір з ТОВ “Мартін Трейд” на поставку дизельного палива вартістю 82,52 млн гривень.

Про це повідомляється у системі “Прозорро”, пишуть Наші гроші.

Нагадаємо, за рамковою угодою “Українська залізниця” вже відібрала два постачальники палива на 2021-2022 роки – 12 тис тонн має поставити ТОВ “Оіл-Трейд 2018” з орбіти Ігоря Коломойського, а ще 3 тис тон – ТОВ “Торум” з групи Грановського-Адамовського. Середня попередньо погоджена ціна – 27 832 грн/т. (27,83 грн/л).

Попередня ціна дизпалива від “Мартін Трейд” складає 27,50 грн/л. Вона є формульною та залежатиме від середніх базисних котирувань Platts та курсів валют в день рознарядки. Ця ціна є трохи дешевшою цін на ринку. Середня світова ціна дизелю на 9 серпня складала $1,06/л, тобто 28,43 грн/л.

За даними видання “EnKorr”, заводське дизельне паливо “Укртатнафти” у крупному опті дешевшає – з 29, 10 грн/л на початку серпня до 28, 50 грн/л у середині місяця. Ціни почали знижуватися після свого піку в кінці липня, коли трейдери перестали пропонувати дизель оптом через його дефіцит.

Окрім цього контракту, “Укрзалізниця” визначила “Мартін Трейд” переможцем ще у двох тендерах на поставку дизелю сукупною вартістю 165,04 млн гривень. З цією компанією “Укрзалізниця” уклала рамкову угоду на поставку дизеля у квітні та липні цього року.

Співвласниками чернівецького “Мартін Трейд” є Святослав Потапчук та Володимир Порайко – син колишнього начальника управління СБУ в Чернівецькій області Василя Порайка. Порайко також є засновником ще двох компаній із схожою назвою – ТОВ “Мартін Логістик” та ТОВ “Мартін Трейдінг”. З ними також пов’язана компанія “М Газ Трейдінг”, яка знаходиться у тому самому офісі, що й “Мартін Логістик”.

До цього “Мартін Трейд”, яка брала участь у закупівлях з 2016 року, жодного разу не вигравала на торгах саме “Укрзалізниці”. У 2020-2021 роках абсолютним лідером за кількістю підрядів був ТОВ “Анвітрейд”, пов’язане з Віктором Медведчуком. Наступною фавориткою “УЗ” є “Альянс Енерго Трейд”, яка пов’язана з російською групою “Альянс”.Обидві компанії є імпортерами дизпалива з Росії. (див. табл).

“Оіл Трейд-2018” та “Торум” отримали свої місця у рейтингу саме завдяки рамковим угодам цього року.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.