Новини

30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1994 – вибори першого мера та рекорд смертних вироків

У січні 1994 року зафіксували 94 людини, хворі на сифіліс. Порівняно з 1993 роком, коли було зафіксовано 722 випадки хвороби, кількість хворих, навіть за перший місяць, збільшилася у 2,5 раза. 70 відсотків усіх хворих – молодь віком від 15 до 29 років.

Також у цей час нерегулярно курсував транспорт, і все це через відсутність пального. Люди інколи по пів дня чекали на автобус. Наприклад, маршрут до Садгори не курсував з 10:00 до 15.00.

Процвітає наркобізнес

У Чернівцях процвітає наркобізнес. Наймолодшим наркоманам – по 14-15 років. Найпопулярніша сировина на той час – макова соломка. Рідко, але знаходили анашу і марихуану. Середня ціна на макову соломку в 1994 році – один долар. Офіційно на обліку в обласному наркодиспансері перебувало 250 людей.

Перші демократичні вибори до парламенту

27 березня відбулися перші демократичні вибори до парламенту незалежної України. Явка буковинців у першому турі голосування величезна: 82,2 % виборців прийшли на дільниці, що стало несподіванкою. У другому турі виборів 10 квітня люди віддали перевагу демократичним силам, а “партія влади” зазнала поразки.

Продавали молоко з бочки

На початку квітня на вулицях Чернівців почали продавати молочні продукти із бочок – на такий вимушений крок пішли колгоспи, щоб якось виплачувати зарплату працівникам, які до цього три-чотири місяці не отримували її.

Зникли величезні черги, і чернівчани були задоволені.

У квітні більшість чернівчан обурювалися тим, що у парку імені Шиллера у Чернівцях почали випасати кіз, вигулювати собак та масово зрубувати дерева. Сторінки газет тоді рясніли зверненнями жителів міста, вони вимагали, щоб таке не повторювалося.

Народні обранці із Буковини – на сесії парламенту

11 травня в Києві розпочала роботу сесія українського парламенту нового скликання, на якій вже були присутні депутати із Чернівців, які сиділи у залі крайніми праворуч.

Народний обранець із Буковини Тарас Кияк так розповідав про свої перші враження: “Живемо в готелі, у скромних кімнатках, майже зі студентським побутом: кип’ятильник, обід в їдальні”.

У кінці травня народного депутата України із Чернівців Георгія Філіпчука призначили головою Комісії Верховної Ради з питань екологічної політики.

Смертність уперше перевищила народжуваність

У Чернівцях вперше за тривалий час зафіксовано переважання смертності над народжуваністю. У квітні народилася 193 і померло 194 людини. Серед основних причин – не тільки Чорнобиль, а й масові розлучення.

Загострилася ситуація із гендерною рівністю: роботодавці не хотіли брати на роботу дівчат, які планували виходити заміж, тому вони затягували із заміжжям. Тодішні спеціалісти вважали, що ця ситуація значно вплинула на те, що смертність почала перевищувати народжуваність – дівчата хотіли будувати кар’єру.

Обрали першого міського голову

26 червня відбулися вибори міського голови у Чернівцях. На дільниці з’явилося 77 відсотків жителів міста.

За результатами першого туру, до трійки лідерів увійшли: Віктор Павлюк – 19,4 %, Микола Федорук – 12,3 % та Юрій Гаврилюк – 11, 9%.
У другий тур пройшли Микола Федорук та Віктор Павлюк.

А вже 11 липня чернівчани дізналися про першого новообраного міського голову Чернівців. Ним став Микола Федорук, який випередив Віктора Павлюка на 1244 голоси.

Також стало відомо про перемогу на президентських виборах Леоніда Кучми. Напередодні, 3 липня, він відвідав Хотин.

Найпопулярніші спеціальності серед абітурієнтів – природничі

Чернівецький державний університет став тоді “найдешевшим” закладом освіти в Західній Україні. Найпопулярніші спеціальності – природничі (біологія та географія). Найменш популярні – педагогічні, пов’язані з вчительською і виховательською роботою.

5 серпня Чернівці відвідав голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Свій візит він пояснив тим, що “Буковина – надзвичайно красивий край”.

Вода у кранах – надзвичайно брудна

У кінці серпня в місті виникла критична ситуація з водопостачанням. Через погано очищену воду хворих на дизентерію збільшилося у шість разів порівняно з минулим роком.

Все через те, що коли будувався водогін, Дністер вважався річкою І категорії за чистотою, проте за декілька років він став рікою ІІІ категорії, а це означає, що вода дуже забруднилася. Очисні споруди ж розраховані на річку І категорії.

У місті з’являються приватні перевізники

Влада прийняла рішення залучити пасажирський транспорт різних форм власності у Чернівцях, до виконання міських пасажирських перевезень. Такий транспорт хоч і мав бути дорожчим, але обіцяв бути регулярним.

Страйки вчителів

З 14 листопада у Чернівцях страйкують вчителі через низьку заробітну плату. Через це в школах багато вчителів-початківців з четвертої ранку працювали на Калинівському ринку, а о 09:00 вже були на уроці.

Рекордна кількість смертних вироків

У листопаді в області встановлено сумний рекорд: обласний суд виніс дев’ятий цього року смертний вирок. Минулого року їх було всього два, а ще раніше – жодного.

Студент Чернівецького медінституту зв’язався з поганою компанією, яка “підсадила” його на квартирні крадіжки. Через борги він навіть застрелив людину, через що йому й оголосили смертний вирок.

Відкрили геріатричний пансіонат

Вперше на Буковині відкрився геріатричний пансіонат у Садгорі, який мав вмістити 155 престарілих людей, ветеранів, інвалідів війни та праці. Спеціальна комісія відбирала людей, новий пансіонат для яких став майбутньою домівкою.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1993 рік – сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік – цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік – черги за продуктами і референдум.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.