Новини

Буковинці хотіли відпочити, а натрапили на шахраїв: як не натрапити на їхній гачок

До редакції ” ” звернулася буковинка Аліна Іглінська.

Дівчина розповідає, що днями стала жертвою шахраїв.

– Разом із своєю сім’єю вирішили на вихідні поїхати відпочити у Яремче. Я активно почала шукати будиночок, який можна було зняти на три дні. На одній з інстаграм-сторінок знайшла непоганий варіант. Будиночок нібито недалеко від річки з комфортними умовами. Підписників та відгуків було понад 20 тисяч. Зв’язалася з адміністратором, той запропонував вигідну акцію. Якщо одразу повністю платиш за три дні проживання, то отримуєш 20 відсотків знижки. От і я на карту кинула їм всю суму, а це було 5 000 гривень. Коли ми їхали у Яремче, я написала в соцмережі адміністратору, проте він вже не відповідав… Згодом заблокував мене у всіх месенджерах. Ми з батьками приїхали на локацію, а там такого будинку немає, – розповідає Аліна Іглінська.

Кореспондентка molbuk.ua разом із потерпілою поїхала до Чернівецького районного управління поліції та подали заяву.

На вході сидить чергова та питає з якою ми справою.

– Хочемо подати заяву, – кажу.

– Зачекайте хвилинку, до вас зараз підійде черговий патруль, – відповідає поліцейська.

До нас вийшли два поліцейських, які опитали потерпілу, вона написала заяву та показала усі запити та скріншоти переписок з адміністратором.

Дівчина назвала номер банківського рахунку, на який перераховувала гроші.

Поліцейські пообіцяли, що справа буде розкрита.

Як перевірити підозріле оголошення про оренду

– Якщо у вас просять заставу за оренду помешкання ще до перегляду об’єкту або стверджують, що внесення передоплати допоможе вам обійти велику чергу на перегляд – краще відмовитись. Скоріш за все, орендодавець недобросовісний, а передоплата ніколи не гарантує дотримання угоди.

– Звертайте увагу на вартість. Занадто приваблива пропозиція має викликати сумніви. Рекомендуємо уважно вивчити кілька пропозицій, щоб у вас була можливість орієнтуватися на середні ринкові ціни. Занадто низька вартість може слугувати як залучення уваги довірливих орендарів.

– Перевіряйте фото житла на справжність. Зробити це можна за допомогою пошуку фото у пошукових системах. Перевіряючи зображення таким чином, ви можете переконатися, чи присутні вони на інших платформах та чи відповідають вказаній інформації. Варто поскаржитися на оголошення, якщо розміщенні фото квартири належать насправді житлу з інших міст або навіть країн. Не зайвим буде попросити додаткові фото житла у офіційному чаті платформи. Чесний орендодавець легко зможе виконати ваше прохання.

– Зміст оголошення. Текст оголошення – ще один важливий чинник. Якщо в ньому присутня велика кількість граматичних помилок або, наприклад, російський текст, набраний латиницею, варто бути напоготові. Також перевіряйте вказану адресу житла через Google карти, або інші, – так ви дізнаєтесь, чи існує вказаний будинок/квартира.

– Також можна подивитись номер телефону автора у пошуковій системі за відгуками. Буває, що користувачі вже стикалися з недобросовісним орендодавцем і писали про це у мережі.

Що робити, якщо стали жертвою інтернет-шахраїв

Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: квитанції про оплату, про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Зверніться до адміністратора сайту, щоб він заблокував сторінку шахрая, а також зателефонуйте в банк, через який було здійснено платіжні операції, повідомте, що переказ здійснено на картку шахрая.

Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутись до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.