Новини

Набір канцелярії – 910 гривень: у скільки обійдеться зібрати школяра у перший клас на Буковині

До початку навчального року залишилося менше місяця, тож саме зараз батьки інтенсивно починають готувати дітей до школи. Це нелегке завдання, особливо, коли вдома є першокласники.

” ” підрахував, у скільки обійдеться зібрати школяра у перший клас.

Наталя – мама першокласника Вадима. Перед початком навчального року вчителька надіслала їм орієнтовний перелік всього, що потрібно купити.

Отже, виглядає він так:

Шкільна форма (за бажанням батьків).

Спортивна форма (костюм, кросівки, а також кеди).

Змінне взуття.

Зошити у клітинку та косу лінію на 12, 18 сторінок.

Обкладинки для зошитів та підручників.

Ручки фіолетового кольору, простий олівець, гумка, лінійка, пенал.

Кольорові олівці, фарби, пензлі, альбом, ємність для води.

Кольоровий папір та картон, пластилін, дощечка, ножиці, папка для трудового навчання.

Шкільний рюкзак.

“Ніжка у дітей швидко виростає”

Вирушаю разом із Наталею на “Калинівський ринок”. Там і вибираємо все необхідне. Перший пункт у нашому списку – шкільна форма. Хоча вона не є обов’язковою, але мама “першачка” все ж вирішує купувати її, а потім, якщо буде потрібно, докупить ще штани, джинси та светрики.

Отож, нам потрібно: дві сорочки на хлопчика, піджак, штани та взуття.

Ціна на білу сорочку коливається від 200 і до 600 гривень – усе залежить від ваших можливостей. Мама Вадима купує одну сорочку за 350 гривень, а іншу, із коротким рукавом – за 250.

Далі – штани. Середня ціна на них – 400 гривень, саме за стільки й купуємо. Піджак – 600 гривень.

Ціна взуття для хлопчика залежить від розміру, матеріалу і аксесуарів на ньому. На “Калинівському ринку” вони коштують від 400 до 1000 гривень. У Вадима туфлі вже є, тому ми їх не купуємо. Продавці розповідають, що батьки здебільшого беруть не надто дороге взуття, тому що “ніжка у дітей все одно швидко виростає”.

– Буквально тиждень – два тому почали інтенсивно все купувати до школи. Для дівчаток здебільшого вибирають туфельки за 400-500 гривень, так само і для хлопчиків. Є у мене варіанти і дорожчі, але це шкіра. Не кожен зможе собі таке дозволити, та й думаю, що не варто, адже діти дуже швидко ростуть. Буває, що й через місяць взуття вже може стати малим. Знаю, бо маю і своїх школярів вдома, – розповідає продавчиня взуття на Калинівському ринку Катерина.

“Невелика вага і розмір, жорсткий каркас”

Наступна покупка – шкільний рюкзак. Вадимова вчителька написала у батьківський час рекомендовані критерії, яким має відповідати портфелик для першокласників: “Невелика вага і розмір, міцний водостійкий матеріал, жорсткий каркас, анатомічна спинка і наплічні лямки, наявність накладних кишень”.

Ціни на рюкзаки коливаються від 450 і до 1500 гривень. Наталя каже, що хоче купити його не на рік, а на декілька, тому вибираємо серед дорожчих варіантів.

Наплічник із ортопедичною спинкою, водостійкий, зручний, коштує 850 гривень, його і беремо. Ціни залежать від виробника, зображень на рюкзаку, форми.

Дитячі спортивні костюми коштують не дешевше дорослих. За штани і спортивну куртку для хлопчика доведеться заплатити від 350 до 600 гривень.

Кросівки, як на дівчинку, так і на хлопчика, в середньому 400-650 гривень.

Ми купуємо спортивну форму за 550 гривень та кросівки за 450 гривень. Змінне взуття для школи – ще 320.

Далі за списком – канцелярія. На зошити, ручки, фарби, папір та інші потреби батьки витратять від 700 і навіть до 2000 гривень, залежно від уподобань школяра і вимог вчителів. Це сума для тих, кому потрібно купувати абсолютно все з початку. Вадимовий набір канцелярії, який ми купували відповідно до надісланого списку вчительки, обійшовся у 910 гривень.

Отже, зібрати до школи першокласника Вадима Наталії обійшлося у 4 680 гривень.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.