Новини

«Будьмо обережні!»: у Чернівцях помітили екзотичного павука – відео

У Чернівцях помітили екзотичного павука Аргіопа тигрова.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив чернівчанин Микола Гунько, опублікувавши відеозапис зі свого городу в Садгорі.

“Павук Аргіопа тигрова вже є в Чернівцях, зміни клімату дають про себе знати, будьмо обережні!”, – повідомив Гунько.

Що відомо про павука Аргіопа тигрова

Цей павук поширений у помірному й субтропічному поясах Палеарктики, зокрема в Україні. Живиться дрібними прямокрилими, іншими комахами. Отрута в нього слабка, для людини безпечна. Самиці аргіопи схильні до канібалізму самців, проте він не є обов’язковим.

Живляться в основному кониками, сарановими, бджолами, іншими комахами. Павук помічає комаху, що потрапила в сітку, підбігає до неї, випускає широку стрічку павутиння та рухами задніх ніг швидко обертає жертву, замотуючи її в кокон. Після цього кусає її та вводить отруту, яка є одночасно травним соком.

Отрута аргіопи тигрової безпечна для людини, а довжина кігтиків хеліцер недостатня, щоб прокусити шкіру людини. Павук вагою 400 мг має всього 0,4 мікролітри отрути, яка містить близько 2 мікрограмів білку. В дослідах на таргані чорному та хрущаку борошняному встановлено, що отрута аргіопи діє в першу чергу як паралітичний агент, знерухомлюючи м’язи комахи. Отрути одної дорослої самиці було недостатньо, щоб вбити чорного таргана.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.