Новини

У Чернівцях планують відкрити супермаркет російської мережі незважаючи на позицію РНБО

У середині червня Retailers написав про те, що найближчим часом російська мережа Mere (проект власників російської мережі дискаунтерів “Світлофор”) планує відновити роботу свого магазину у Миколаєві, а також почати відкривати магазини у інших містах України – зокрема, у Білій Церкві, Чернівцях і містах Дніпропетровської області.

Усього Mere планувала відкрити 40 магазинів до кінця 2021 року, пише molbuk.ua

Що вже відомо про Mere?

Mere – це європейська дочка російської мережі “Світлофор”. Середня площа торгових точок – 800-1000 кв.м. Асортимент магазинів складає, як правило, 1500-2000 найменувань ходових товарів з максимальним оборотом, серед яких – 80% товари щоденного споживання.

На офіційному сайті Mere зазначено, що ціни у їхніх супермаркетах на 20% нижче від ринкових, через жорстку політики витратної частини: мережа співпрацює з виробниками виключно на пряму. Де-факто, Mere є жорстким дискаунтером.

У кінці 2020 року перший магазин Mere відкрився в українському Миколаєві, правда, через деякий час він закритися, причини не встановлені. У червні 2021 року Retailers з’ясував, що Mere планує відновити свою діяльність в Україні: відкрити 40 магазинів до кінця поточного року, зокрема, у Білій Церкві, Чернівцях, Миколаєві та Дніпропетровської області. Однак після публікації і масового обговорення цієї новини, секретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що “ніякий російський бізнес не буде працювати в Україні”.

“Проблема з РНБО – не єдина у Mere”, – говорить засновник Служби розвитку рітейлу Денис Піддубний. За його словами, у мережі труднощі, пов’язані зі сферою кадрів, закупівлями і бізнес-моделлю, яка не адаптована під Україну. Всі ці фактори тривалий час не дозволяють Mere запустити магазини. Піддубний вважає, що проблема з кадрами пов’язана з моделлю жорсткої економії мережі на всіх і відсутністю розуміння перспектив розвитку.

Крім того, складності у Mere виникають і з постачальниками. Як розповів Retailers менеджер з продажу фабрики “Здорово” Михайло Репех, Mere надала їм такі умови: оплата товарів можлива тільки після реалізації, при цьому здійснюється палетне відвантаження. Доставка повинна здійснюватися на торговельну точку, так як у мережі немає розподільчого центру. Фабрику “Здорово”, яка виробляє м’ясні, м’ясо-рослинні консерви і паштети, такі умови не влаштовували, тому вони відмовилися від співпраці з мережею.

Денис Піддубний каже що поки немає жодного постачальника, з яким Mere уклала б договір. За його словами, “ринок уже не вірить, що Mere зможе запуститися в Україні”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.