Новини

Кабмін знизить ціну на електроенергію для населення — Буславець

Кабінет Міністрів України планує знизити ціну на електричну енергію для всіх категорій побутових споживачів на 24 копійки — до 1,44 грн/кВт-год замість 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ).

Про це повідомила в Facebook ексміністр енергетики Ольга Буславець.

За її інформацією, уряд планує переглянути механізм покладення спеціальних обов’язків (ПСО). Розглядається варіант перейти від товарного ПСО до товарно-фінансового.

“Якщо його приймуть, то постачальники універсальних послуг будуть купувати електричну енергію для постачання населенню на конкурентному ринку, а також — в НАЕК Енергоатом на спеціальних аукціонах по ціні, що склалася на ринку на добу наперед (РДН) три місяці тому. Наведу приклад: за даними оператора ринку, середньозважена ціна „бази“ на РДН за перше півріччя 2021 року становила 1,33 грн/кВт-год, а це значно більше ніж 15 копійок за кВт-год, які зараз отримує Енергоатом в рамках поточної моделі підтримки”, — написала вона.

Буславець додала, що державні Енергоатом, Укргідроенерго, а також оператори систем розподілу (колишні обленерго) будуть перераховувати електропостачальникам кошти, які необхідні для компенсації різниці між ринковою ціною електричної енергії для населення та пільговою, яку встановив Кабінет Міністрів України.

“Крім того, ОСР та ОСП будуть змушені купувати електричну енергію для компенсації власних втрат в Енергоатома за ціною 1,7 грн/кВт-год”, — додала ексміністр.

За її даними, новий варіант ПСО почне діяти з 1 жовтня, тобто перед початком осінньо-зимового періоду.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.