Новини

В ООН попередили про катастрофічні зміни клімату через вплив діяльності людей

Глобальне потепління на Землі розвивається швидше, ніж передбачалося, і в цьому майже повністю винне людство.

Про це йдеться в кліматичному звіті, опублікованому в понеділок міжурядовою групою експертів ООН з питань зміни клімату (IPCC), пише УНІАН.

“Немає сумнівів у тому, що атмосфера, океан і суша нагрілися під впливом людської діяльності”, – сказано в звіті.

В опублікованій доповіді стверджується, що минуле десятиліття було найспекотнішим за останні 125 тисяч років.

Вчені попереджають, що без рішучих дій зі скорочення викидів світ провалить мету Паризької кліматичної угоди щодо утримання до середини 21 століття глобального підвищення середніх температур в межах 1,5°C у порівнянні з доіндустріальним рівнем.

Згідно з новими прогнозами експертів, середня температура поверхні Землі при всіх п’яти сценаріях викидів парникових газів підвищиться на 1,5°C або 1,6°C вже до 2030 року. Це на 10 років раніше, ніж вважалося раніше.

За оптимістичним сценарієм, поріг у 1,5°C буде подолано на одну десяту градуса, а за песимістичним – майже на градус. При цьому вчені відзначають, що в разі оптимістичного сценарію глобальні температури після перевищення показника в 1,5°C впадуть до 1,4°C до 2100 року.

А ось якщо в найближчі 20 років поточні темпи вирубки лісів і викидів в атмосферу збережуться, людство до кінця століття зіткнеться з потеплінням на 2°C і катастрофічними наслідками. Серед таких – підняття рівня Світового океану на півметра в ХХІ столітті і майже на два метри до 2300 року. При цьому не виключається, що через танення льодовиків при найгіршому сценарії з викидами рівень океану може піднятися до двох метрів вже до 2100 року.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.