Новини

«Беруть на стажування, а потім кажуть, що не підходжу»: як уберегтися від недоброчесних роботодавців у Чернівцях

До редакції ” ” звернулися дві чернівчанки, які працювали в одному з популярних косметичних центрів у Чернівцях. Кажуть, що брали їх на роботу як стажерів, а через місяць-два заявляли, що ті їм не підходять.

Це, за їхніми словами, неодноразова практика у цьому центрі, йдеться у публікації ” “.

“Працювала я в одному досить-таки відомому косметичному центрі нашого міста. Взяли на посаду менеджера роботи з клієнтами. Тобто я відповідала на телефонні дзвінки та обдзвонювала клієнтів. Обов’язкова умова – місячне стажування. Як з’ясувалося вже в кінці – неоплачуване. Через місяць випливає, що я їм не підійшла. Чула історії інших дівчат з цього ж таки центру, що працювали й по декілька місяців, а все одно їх не брали і не заплатили. Хочу знати, як діяти у таких ситуаціях і чи це нормально?” – запитує Оля Т.

Інша дівчина, Лілія В., теж постраждала у цьому ж центрі. Їй вдалося пропрацювати всього місяць. “Це був мій перший досвід роботи. Я так зрозуміла, що беруть туди всіх, і так, щоб не платити працівникам, лише постійно шукають нових менеджерів. Навіть на сайтах із пошуку роботи у них вакансії висять постійно. Звісно, за стажування мені не заплатили, просто через місяць сказали, що не підходжу їм”, – каже дівчина.

Наталія Гаврада, завідувачка сектору інформаційної роботи Чернівецького обласного центру зайнятості розповідає, що стажування не завжди передбачає подальше працевлавлаштування.

– Процес стажування – це тільки своєрідне “приглядання” роботодавця до потенційного працівника. Воно не завжди передбачає подальше офіційне працевлаштування. Те, чи буде воно оплачуватися, залежить від того, які були домовленості між робітником і працедавцем. Якщо у цей час безробітна людина зареєстрована у центрі зайнятості, то вона отримує ще фінансову допомогу, якщо перебуває на обліку. Коли цю роботу шукали через нас – то це одна справа. Якщо просто за оголошенням десь в інтернеті, то ми не можемо передбачати такі моменти, адже багато є недоброчесних роботодавців.

Важливо перед тим, як проходити стажування, обговорити завчасно оплату за нього, а також дещо дізнатися про роботодавця, щоби не потрапляти у такі ситуації, радить заступниця директора Чернівецького обласного центру зайнятості Марія Кобєлєва.

“Щоб таких ситуацій не виникало, під час пошуку роботи варто використовувати різні джерела, всю наявну інформацію про роботодавця, дізнаватися, чи він зареєстрований,чи є у нього документи, які підтверджують його трудову діяльність. Добре також було би з кимось поспілкуватися, хто вже там працює. Та перед тим, як проходити стажування, насамперед необхідно обговорити, чи оплачуватиметься воно, щоб не виникало таких ситуацій”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.