Новини

Сніг у серпні засипав трасу під Одесою: синоптики пояснили загадкову аномалію

Граупель – так синоптики назвали явище, яке неабияк налякало водіїв на трасі Одеса-Миколаїв 7 серпня. Фото і відео з літнім снігом моментально облетіли соцмережі, але експерти заспокоїли українців, пояснивши, що ж це було.

Про це розповіли в прес-службі Українського гідрометцентру.

Чому це не сніг?

За словами синоптиків, основною відмінністю між замороженими опадами є те, як утворюються різні їх види в самій хмарі.

Так, сніг утворюється в результаті перетворення водяної пари в лід, при цьому процес минає рідку стадію. Такий процес називається осадженням. Влітку він можливий лише на самих верхівках хмар.

Що таке граупель?

Те, що посипалося на голови українців називається граупель – крижана крупа у вигляді м’яких дрібних гранул, що утворюються, коли краплі переохолодженої води (при температурі нижче -40 градусів) замерзають на сніжному кристалі. Цей процес цей називається намерзанням.

Граупель синоптики називають м’яким градом. Адже частинки дрібні, непрозорі і злипаються, якщо їх стиснути в руці. З градом таке не зробити.

Град – це швидко заморожені опади через низьку температуру. Вони можуть виростати до дуже великих розмірів за рахунок накопичення на поверхні маленької градинки води. Власне, град, немов ембріон з’являється з граупеля, збільшуючись в розмірах, поки його крутить всередині грозової хмари.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.