Новини

Колишній санаторій «Садгора» хочуть перетворити у заклад для реабілітації дітей

Колишні працівники обласного дитячого протитуберкульозного санаторію “Садгора” розпочали створення там нового закладу для лікування та реабілітації дітей.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

“Поєднаємо медичну та соціальну реабілітацію”

Одна з працівниць колишнього санаторію Тетяна Чобан розповідає, що після того, як минулого року санаторій було перепрофільовано в Центр із надання соціальних послуг, вони не припинили боротися за нього.

– Ми зверталися в суди. У Чернівцях суд виграли, але у Вінниці програли. Та на цьому ми не зупинилися. Звернулися до Києва в міністерство охорони здоров’я. Нам пообіцяли допомогти створити інший заклад, надати соціальну підтримку. Ми вже пройшли дві комісії – охорони здоров’я і соціальну. Міністерство видало рішення створити для дітей новий заклад. Там ми хочемо залишити пульмонологічне відділення, лікувати дітей із викривленим хребтом, з плоскостопістю. Заклад має все медичне устаткування, є соляні шахти, ми можемо робити кисневі коктейлі. Ми хочемо це все зберегти, щоб діти могли і надалі отримувати ту допомогу, яку надавав санаторій “Садгора”. Ми би ще хотіли додати фізичну реабілітацію, психологічну і педагогічну. В цьому закладі ми будемо поєднувати медичний та соціальний профілі, – розповідає пані Тетяна.

Члени комісії підтримали цю ідею. Згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 28 травня Про державну соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей, установа отримає назву комунальний заклад “Чернівецький обласний центр лікування, реабілітації, оздоровлення та відпочинку дітей”.

– Тут діти перебуватимуть наче в таборі і зможуть отримувати широкий спектр послуг реабілітації та лікування. У нас вже готовий проєкт рішення про створення закладу, є статут, програма розвитку. Тепер чекаємо на сесію обласної ради.

“Ніхто не доглядає за територією закладу”

Зараз у приміщенні колишнього санаторію розміщений Центр із надання соціальних послуг. Він перебуває там на правах оренди до жовтня.
Пані Тетяна зазначає, що ці два заклади не зможуть співіснувати, адже мають зовсім інший тип діяльності. Це питання теж вирішуватиметься.
– У самому закладі є багато роботи. Там все обросло кущами, трави вже по груди. Садгірчани постійно скаржаться, адже там часто п’яні люди ходять, ніхто не доглядає за територією. В Хотині теж створюють такий центр, їх можна було б об’єднати. Це несправедливо – відбирати у хворих дітей заклад і створити там ніби якийсь гуртожиток, – каже жінка.

За її словами, з документами є ще чимало роботи. Сесія облради відбудеться в серпні, перед цим за 20 днів проєкт рішення має бути оприлюднений.

Такий заклад фінансуватиметься державою, як йдеться в розпорядженні уряду. Для цього потрібно буде пройти ще кілька процедур.
Як додає Тетяна Чобан, це може зайняти близько пів року.

– Ми маємо пройти дві комісії, майнову і медичну, на наступну сесію винести на голосування, подати програму роботи закладу в міністерство соціальної політики. Після чого Київ виділить кошти, і за умови ухвалення бюджету буде закладено кошти на наступний рік. Це тривалий шлях, але ми готові пройти всі ці процедури, щоб таки створити для дітей заклад оздоровлення. Він вкрай необхідний. Колектив у нас вже є, лише потрібно всіх зібрати і почати працювати. Нас підтримують батьки, – каже жінка.

“Дитині там дуже подобалося”

Галина Астахова – мама, яка водила свою дитину на лікування в колишній протитуберкульозний санаторій. Жінка каже, що сама виховує двох дітей і працює, тож цей заклад був для неї порятунком.

– Моя донька Олександра дуже часто хворіла. Коли в неї була пневмонія, ми пролежали в лікарні три тижні, але в неї трималася висока температура, і нас направили в Садгору, в санаторій. Протягом двох років ми там кілька разів лікувалися. Був період, коли одночасно хворіла і дитина і свекруха, я думала, що з глузду з’їду. Санаторій дуже допоміг. За дитиною добре доглядали, вона була на глютеновій дієті. Вона завжди казала, що їй там подобалося. У нас в Чернівцях є багато таких батьків, які не мають змоги пролікувати і оздоровити своїх дітей. Єдиною допомогою був такий заклад, – каже пані Галина.

Батько десяти дітей Дмитро Одайник каже, що не раз відправляв їх на оздоровлення в санаторій.

– Усі мої десятеро дітей оздоровлювалися в тому закладі. Донька вже попитує, коли він знову відкриється. Коли дитині було погано після проби Манту, її відправляли в санаторій, коли у вазі недобирала – теж. Там дуже допомагали і навчали до того ж. Мій син читати і рахувати навчився там. Лікарі й учителі знали підхід до дітей. Я дуже радий, що працівники хочуть знову створити такий заклад, вони роблять дуже добру справу. Всі батьки цього хочуть, – каже чоловік.

Довідка

4 лютого минулого року, на сесії Чернівецької обласної ради депутати підтримали рішення про ліквідацію обласної комунальної установи “Обласного дитячого протитуберкульозного санаторію “Садгора”.

Національна служба здоров‘я України перестала фінансувати такі заклади з 1 квітня 2020 року, оскільки вони не надають медичних послуг, а Бюджетний кодекс України забороняє утримувати санаторії з місцевих бюджетів.

У будівлю колишнього закладу перевезли обласний центр соціально-психологічної допомоги, який раніше розташовувався на вулиці Білоруській.
Для потреб закладу переобладнали пульманологічний корпус. Тут отримують прихисток матері із дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, або жінки, що потерпають від домашнього насильства.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.