Новини

Невідома Буковина: центр Чернівців збудували на давньому кладовищі

Мало хто знає, що один із корпусів Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, десятки житлових будинків, а також поліклініку збудовано на старому кладовищі, яке ще існувало приблизно 100 років тому.

Йдеться про велике кладовище на сучасній вулиці Лесі Українки, а тогочасній вулиці Альта.

Відомо, що першими з перших місць для поховань у Чернівцях, які згадуються у писемних згадках за 1786 рік, це православно-католицьке кладовище, що розміщувалося в районі нинішньої вулиці Лесі Українки, а друге єврейське – на нинішній вулиці Одеській. Функціонували ці перші кладовища включно до 1862 року, коли влада прийняла остаточне рішення про закриття та перенесення.

Старі світлини кладовища на вул. Українки опублікував у фейсбуці дослідник і колекціонер Едвард Туркевич. Складалося кладовище з двох частин: від поліклініки до вул. Київської та на місці університетського корпусу № 3, де нині Інститут біології, хімії та біоресурсів.

На фото приблизно 1875 року – колишня Євангелістська кірха (споруджена в 1847-1849 роках, в 1959 року вежу знесли і переробили вхід) та колишня резиденція митрополитів Буковини та Далмації (споруджена в 1864-1882 роках). Ліворуч на фото, за стіною, – колишнє православне кладовище.

Фото 1898 року. За деревами ліворуч видніється тильна сторона університетського інституту (споруджений в 1882-1883 роках), нині корпус №2.

Фото 1904 року, на якому – початок будівництва драмтеатру ім. Ольги Кобилянської. На задньому плані в центрі видніється вхід на старе кладовище.

Фото 1907 року, Elisabethplatz. В центрі – театр, ліворуч за ним видніється капличка на старому кладовищі на нинішній вул. Л.Українки, а кілька будинків на вул. Шиллера та розі з вул. Українки ще не збудовані.

На першій мапі, датованій 1888 роком, є два кладовища на нинішній вул. Л.Українки. На другій, за 1907 рік залишилась тільки його частина.

На початку 20 століття кладовище поступово перенесли на Горечу, а на місці старих поховань невдовзі побудували третій корпус університету і житлові будинки, які стоять донині…

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.