Новини

30 років незалежності: чим жила Буковина. 1992 рік – цукор за талонами та нові українські гроші

1992 рік – другий рік незалежності. В Україні запроваджують купони, продукти так само в дефіциті. Але всі у захваті від мексиканського серіалу “Багаті теж плачуть”.

Ситуація залишається складною і економічно, і кримінально. Людям доводиться жити у чергах і з інфляцією. Та 244 серії мексиканського серіалу “Багаті теж плачуть” допомагають пережити зубожіння.

Обласний комітет КПУ став дитячим закладом

Рік у Чернівцях починається з того, що в січні урочисто відкрився Центр школярів та молоді “Юність Буковини” у приміщенні колишнього обласного комітету Комуністичної партії України. Дітям віддали один із найсучасніших палаців у Чернівцях.
У травні американський скульптор Денсі Сміт із Солт-лейк-сіті, будучи у Чернівцях, дарує місту скульптуру “Колиска миру”, яка з’явилася біля “Юності Буковини”. Скульптура втілювала задум дружби.

Приватизовують фабрики

У березні розпочинається перший етап приватизації. Серед об’єктів, які приватизували першими, – Чернівецький міськпобуткомбінат. Чернівецьку фабрику індивідуального пошиття і ремонту взуття приватизував директор, утворивши фірму “Оріон”. Також з’являються кооперативи.
Торгівля із державної стає комерційною. Великі магазини беруть в оренду на конкурсі. Зокрема запропонували для оренди один із найбільших магазинів Чернівців – продуктовий магазин “Універсам” на розі вулиць Червоноармійської та проспекту 50-річчя Жовтня. Претендентів-орендарів розглядала комісія при виконкомі. “Універсам” віддали в оренду ТОВ “Імпульс”.

Прокочується хвиля вбивств

На Буковині ускладнюється кримінальна ситуація – різко зростає кількість злочинів, кількість вилученої зброї. За перші чотири місяці 1992 року сталося девять вбивств. У листопаді містом знову прокочується хвиля вбивств. Одне з найгучніших – смерть пенсіонерки на вулиці Шептицького. Жінку піддали тортурам, після яких вона померла. Убивці викрали багато антикваріату на десятки тисяч доларів. Одного з убивць знайшли наприкінці року.
У моду входять джинси “мальвіни”, лосіни та светри “бойз”. Ці супермодні речі можна було купити на Калинівському ринку. Не кожному вони були по кишені. “Мальвіни”, наприклад, коштували 900-1100 карбованців, светри “бойз” – 450-500, лосіни – 200-350 карбованців. Це досить дорого, адже середня зарплата становила приблизно 2000-3000 карбованців.
Хоча тоді ходили купони, продавали їх за карбованці, бо купони на базарі не хотіли брати.

“Міс Чернівці” подарували телевізор “Берізка”

У Чернівцях провели конкурс “Чернівецька красуня-92”. Серед конкурсанток – студентки училищ, вузів, випускниці ліцеїв та безробітні.
Дівчата дефілювали у вечірніх сукнях від спонсорів та купальниках.
Переможниця “Міс Чернівці” Оксана Вовк отримала за перемогу кольоровий телевізор “Берізка”, кавовий сервіз, путівку до Болгарії та мельхіорову корону. Іншим переможницям, які посіли 2 і 3 місця, відповідно, подарували кухонний комбайн “Мрія” та пральну машину “Таврія”.

Везуть гумку для штанів і горілку в каністрах

Стають популярними “вояжі” до Польщі поїздом “Чернівці-Перемишль”. Їздили до Польщі тільки з метою “купити-продати”, тому поїзд був схожим на камеру зберігання, бо був завалений торбами з товаром. Їдуть з Перемишля на ринок у Варшаву. Найпопулярніший товар – горілка й спирт. Дозволена норма – дві пляшки на пасажира. Та везуть каністрами, сподіваючись уникнути перевірок митників. Це вдається не всім. Везуть також цвяхи, свердла, гумку для штанів, віники, леза для гоління.
У листопаді з метою посилення контролю за вивозом товарів за межі республіки представник президента в області Іван Гнатишин своїм розпорядженням заборонив вивозити за кордон електротовари, газові балони, м’ясо, крупи, макарони, борошно та олію. Щоправда, ніхто ту заборону не виконував.

Коньяк “підмальовували” марганцівкою

На Буковині масово підробляють алкоголь. Його розводять медом із солідолом, фурфуролом (небезпечна органічна речовина із запахом житнього хліба). Підмальований марганівцкою спирт, розливають у пляшки від азербайджанського коньяку. Замість вина можна було купити виноградний сік без градусів.

Перші мільйонери Буковини

З’являється термін “нові українці”. Свідчать про статус “600-ий Мерседес”, товстий золотий ланцюг, “гайка” на пальці, малиновий піджак.
На запит до Києва полетіла офіційна депеша, у якій зазначено, що у Чернівецькій області налічується вісім супербагатих людей, які мають нерухомість за кордоном і можуть дозволити собі відпочинок на Канарських чи Багамських островах.

Вперше святкують День Незалежності

24 серпня на Буковині вперше святкують День Незалежності України. Відбувалися масові народні гуляння, спортивні ігри, виставки-продажі. Напередодні свята урочисто відкрили органний зал на вулиці Українській (Вірменська церква). Його ремонтували 10 років. Спеціально для органного залу купили орган. Також відкрили музей буковинської діаспори на вулиці Главки.
Заарештували директора “Машзаводу”
У серпні обласне управління Служби безпеки України заарештувало генерального директора виробничого об’єднання “Чернівецький машинобудівний завод” Вангеліса Фотокасіса і його заступницю з економіки Світлану Шульман. Керівників заводу звинуватили в тому, що вони незаконно розмістили на рахунки у банки деяких західних країн мільйони доларів. Були встановлені факти розкрадання державного майна, операції з валютною готівкою.

“Біле братство”, яке заманювало людей

У жовтні на вулиці Кобилянської у Чернівцях з проповідями з’явилося “Велике біле братство “Юсмалос”. Їхні проповіді були сумнівними. Працювали таким чином, що заманювали до себе людей гіпнотичними методами. Після однієї з таких проповідей з сім’ї до “братчиків” тікає 14-річна школярка з Чернівців. Як згодом стає відомо, дівчина була у стані трансу. Її шукали по всій Західній Україні кілька місяців, доки вдалося повернути додому.

Перший магазин з “гуманітаркою”

У Чернівцях відкрили перший магазин, де розпродували гуманітарну допомогу. Це запропонували зробити німецькі благодійники, які побачили, як несправедливо вона розподіляється. Досить часто речі з гуманітарної допомоги з’являлися на ринках. У перший же день торгівлі магазину розійшлося чимало краму. Продукцію реалізовували за цінами, нижчими, ніж у державних чи комерційних магазинах. Крім одягу, тут можна було придбати за комерційними цінами іноземні ліки, одноразові системи та шприци.

Вулиці “вимирали”, коли йшов серіал

На телебаченні починають транслювати мексиканський серіал “Багаті теж плачуть”. Вулиці “вимирали”, коли йшов серіал. Бідолашна дівчина Маріанна, яка не здогадується, наскільки багата, стала новою кумиркою українських жінок. Ім’я Маріанна тимчасово ввійшло в топ українських імен.
У Чернівцях спритники вирішують на цьому заробити. Збирають кошти, щоби на день народження привітати головну акторку серіалу Вероніку Кастро. Потрібно було вирізати з газети купон і надіслати певну кількість копійок, відповідно до імені героя. За таким принципом у подальшому “вітали” ще кілька героїв серіалу.

Цукор подорожчав удесятеро

Продукти дорожчають шаленими темпами. У вересні управління статистики розповсюдило експрес-аналіз на окремі товари. Порівняно з серпнем морква, яблука, вермішель, подорожчала вдвічі, а цукор – майже в десять разів. Та, незважаючи на це, останній став дуже дефіцитним товаром. У магазинах його купити було неможливо. Запровадили талони для отоварення, але їх не могли використати через порожні полиці або шалені черги. З листопада цукор відпускають за списками, поданими в магазини ЖРЕПами. Масло для дітей віком до 17 років відпускали через школи та дитсадки.

Нема бензину – нема маршруток

У жовтні на Буковині виникла катастрофічна ситуація з бензином. Його просто не стало. Через це з вулиць Чернівців починають зникати маршрутні автобуси. Мешканці на кілька годин перекривають рух через міст на Пруті з вимогою заправити міські автобуси, що курсують до Садгори.

Нова українська валюта

У листопаді в Україні впроваджують українські карбованці, тобто купони. Україна повністю виходить з карбованцевої зони. Нацбанк приймає “карбованцеву” готівку і працює всі вихідні. Тим часом скупники купували 1200 купонів за 1000 карбованців. На Калинівському ринку різко зросли ціни.

Газу не вистачало

Наприкінці грудня з настанням морозів припинено постачання газу на деякі промислові підприємства. Через перебільшення добового ліміту у квартирах чернівчан зникає гаряча вода.

Читайте раніше: 30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1991 рік – черги за продуктами і референдум

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.