Новини

Їх обрали, а вони не ходять: хто найбільший прогульник Чернівецької міськради за пів року – інфографіка

Якщо хтось сподівався, що після докорінної зміни влади обранці міськради більш відповідально ставитимуться до своїх обов’язків, то так не сталося.

За перші пів року роботи нового скликання міськради один депутат прогуляв половину пленарних засідань, а семеро не відвідали понад 50% засідань постійних депутатських комісій. І якщо гадаєте, що це лише представники попередньої “поганої” влади, то помиляєтесь. Негативну динаміку щодо депутатської дисципліни демонструють і нові обранці, які ще восени минулого року напередодні виборів обіцяли нову якість роботи міськради, йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Журналіст molbuk.ua проаналізував роботу депутатів на сесіях ради і в постійних комісіях.

“Старі” обранці найменш дисципліновані

З 18 грудня 2020 року, коли відбулось перше засідання нової міськради, провели 21 сесію. Не всім обранцям вдалося побувати на цих засіданнях з об’єктивних причин. Скажімо, представників фракції “Народний контроль” міська територіальна виборча комісія зареєструвала аж на п’ятій за рахунком сесії. А депутатам “Команди Михайлішина” та “Рідного міста”, реєстрацію яких тривалий час блокували в ТВК, вдалося почати працювати у сесійній залі аж із 25 лютого 2021 року. Під час підготовки інфографіки про відвідуваність сесій та комісій ” ” врахував всі ці обставини.

Однак і це не врятувало окремих депутатів “Команди Михайлішина” та “Рідного міста” від потрапляння до рейтингу найменш дисциплінованих обранців. Скажімо, Валерій Чинуш, який прогуляв майже 30% сесій міськради попереднього скликання (58 пленарних засідань за п’ять років), знову очолює рейтинг найбільших прогульників. Із засідань постійних комісій у новому скликанні він не відвідав жодного.

Анатолій Чесанов із “Команди Михайлішина” пропустив половину засідань ради від 25 лютого та не був присутнім на всіх восьми засіданнях постійних депутатських комісій. Такі ж “досягнення” у його колеги по фракції Валерія Найдиша, який від початку роботи ради проігнорував усі засідання комісій.

“Рідномістянин” Володимир Бешлей, який у попередньому скликанні міськради демонстрував непогані показники активності на сесіях та в комісіях, нині опустився до прогульників. Депутат пропустив сім із восьми засідань комісій. А керівник “Рідного міста” Василь Продан має понад 66 відсотків прогулів.

Несподівано до списку недисциплінованих обранців потрапили вже колишній депутат “Єдиної альтернативи”, а нині заступник міського голови Василь Зазуляк (пропустив 10 із 15 засідань постійних комісій) та його колега по фракції Надія Лабанда. Свою роботу в депутатському складі вона розпочала лише 9 червня, але з того часу встигла пропустити два із трьох засідань комісій.

Хто не пропустив жодного засідання

Серед обранців, які демонструють найкращі показники діяльності – представники всіх партій. Так, жодної сесії міськради не пропустили Іван Гончарюк, Михайло Яринич із “Народного контролю”, Антоніна Бабюк, Аліна Олевич, Денис Тимофєєв, Сергій Козак із “Команди Михайлішина”, Василь Максимюк, Андрій Шалєєв з “Європейської солідарності”, Сергій Гринюк, Надія Лабанда, Марина Кирилюк і Тарас Прокоп з “Єдиної альтернативи”, Віталій Другановський, Оксана Зубжицька, Олександр Пікулін (“Слуга народу”), Олексій Каспрук, Степан Руденко, Юлія Сафтенко і Тетяна Шепелько (“Пропозиція”).

Жодного засідання постійних комісій не пропустили Андрій Шалєєв, Степан Руденко, Тарас Прокоп, Сергій Козак, Олексій Каспрук, Тетяна Шепелько, Наталія Дембіцька й Антоніна Бабюк.

Як стимулювати депутатів відвідувати сесії

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

“Єдиний спосіб уникнути масового явища депутатських прогулів – це не обирати таких людей у наступні скликання міськради. Якщо не будуть обирати тих, хто прогулює, то, відповідно, ті депутати будуть розуміти, що наступного разу вони не потраплять до нового скликання ради.
В Україні був лише один приклад, коли депутата міськради відкликали через прогули – у Тернополі. Тоді депутата від “Свободи” вигнали з міськради, але це було рішення партійної організації. Якщо ж не буде доброї волі партії, то неможливо відкликати такого депутата.
У Чернівцях був приклад із спробою відкликання обранців “Самопомочі” за народною ініціативою. Було рішення партії, але не було рішення обласної організації. Почали відкликання, потім загубили документи… І залишили все це. Тож, на жаль, цей механізм у нашому місті не спрацював”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.