Новини

4 грн за кілометр: Омелян пояснив, чому проїзд платними дорогами в Україні буде в рази дорожчим, ніж в Європі

В Європі існує механізм, який здешевлює для населення вартість проїзду платними дорогами. В Україні цей досвід не запозичили, переконаний колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян, тож і проїзд коштуватиме дорожче.

Про це ексміністр розповів в ефірі Радіо НВ.

В Уряді визначили, що вартість користування платними дорогами в Україні залежатиме від транспортного засобу та коштуватиме від 0,023 євро за кілометр до 0,133 євро за кілометр. В Європі ж ціна суттєво нижча — 0,01 — 0,05 євро за кілометр.

“Пояснюється така дешевизна дуже просто: частка вартості проїзду компенсується або за рахунок спеціальних національних фондів, або за рахунок структурних фондів Європейського Союзу для того, щоб штучно не зупиняти мобільність населення і щоб населення користувалося автомобілями під час приватних чи комерційних поїздок. В Україні я наразі не бачу такого підходу. Насправді в нас поки що інтенсивність руху не дозволяє говорити про запровадження повноцінної мережі платних автобанів”, — пояснив Омелян.

Українські ж 4 гривні за кілометр Омелян вважає непомірно високими.

“Безумовно, це дуже висока ціна для щоденного чи регулярного використання платних доріг в Україні і я не впевнений, що це буде доступно для українців. Можливо, для окремих компаній, які перевозять комерційні вантажі, вони будуть готові сплачувати таку суму, але знову ж таки, це питання до обговорення”, — вважає колишній міністрі інфраструктури

Також, на його думку, є питання і до існування альтернативних доріг, адже згідно з національним законодавством і міжнародною практикою, паралельно до платного автобану має пролягати безкоштовна дорога, яка може бути вужчою і трішки гіршою, але абсолютно проїзною. Та поки в Україні всього декілька відсотків якісних доріг.

“Я сподіваюся, що [запровадження платних доріг без альтернативних] не буде, бо окрім негативного соціального резонансу це буде суперечити будь-якій економічній логіці, бо це означає, що ви тоді маєте сидіти вдома і, якщо у вас немає коштів заплатити за проїзд дорогою, то ви не їдете. Тому я не вважаю за можливе щоби приватний автобан існував без альтернативного безкоштовного проїзду”, — зазначив ексміністр.

Омелян додав, що будівництво платних доріг не державою, а приватними компаніями може спричинити додатковий фінансовий тягар на державний Дорожній фонд.

“У нас немає необхідного трафіку, а щодоби по цій дорозі має проїжджати 15−20 тисяч автомобілів. Тоді різницю між наявним трафіком і необхідним компенсується з боку держави, з боку дорожнього фонду. Тобто фактично це ще один фінансовий тягар. Плюс в тому, що ми, безумовно, маємо дорогу. Але мінус — це її надвисока вартість”, — констатував Омелян.

У такому випадку, пояснює експосадовець, кошти, які надійдуть за платну дорогу, будуть спрямовані в бюджет приватної компанії, яка цю дорогу будувала і навряд чи державний бюджет буде отримувати якісь кошти.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.