Новини

В Україні відзначають День Хрещення Київської Русі

День Хрещення Русі в Україні щороку відзначається 28 липня. Проте це лише офіційна дата, точного дня започаткування християнства в Київській Русі ніхто не знає.

Відомо тільки, що масове хрещення киян відбулося влітку 988 року.

Але саме в цей день православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира, який і вважається головним хрестителем Русі.

Київську Русь хрестив князь Володимир Великий. Відомо, що князь Володимир хотів об’єднати державу та правити нею одноосібно. Тож він вів боротьбу за владу з племінними вождями, провів адміністративну, законодавчу реформи.

Та стара язичницька віра заважала йому досягти своєї мети, оскільки віра у багато богів не підтримувала ідею одного сильного володаря. А ось віра в одного Бога передбачала і підкорення одному князеві.

Тож князь Володимир прийняв у себе посланців від різних релігій, які сповідували віру в єдиного Бога: від ісламу, юдаїзму та християнства. Православний варіант християнства найбільше припав йому до душі, і князь вирішив охрестити Русь за візантійським зразком.

Цей вибір був невипадковий, адже Візантія у Х столітті була наймогутнішою і найбагатшою державою регіону, і налагодити з нею міцні зв’язки було корисно для Київської Русі як держави.

Хрещення відбувалося на річці Почайна, притоці Дніпра. За переказами, багато людей не хотіло добровільно проходити обряд хрещення, але мусили підкоритися волі князя.

Після Києва таким же способом поступово охрестили й жителів інших міст Київської Русі. Проте цей процес зустрічав спротив, і язичницькі звичаї й вірування ще довго церква намагалася викорінити на наших землях.

Перше офіційне святкування хрещення Русі відбулося у 1888 році в Києві. Тоді було закладено Володимирський собор і відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому.

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.