Новини

Невідома Буковина: чому в старих кав’ярнях офіціанти були зверхніми

8 цікавих фактів про старі чернівецькі кав’ярні

1. 7 жовтня 1883 року Йозеф Альтшюлєр відкрив на нинішній вулиці Головній, 22 першу в Чернівцях Віденську кав’ярню (Cafè Wien). Згодом її власниками були Вільгельм Тюркель та С. Дюкштайн із сином. А Йозеф Альтшюлєр натомість відкрив у травні 1887 року на вулиці Панській, 11 у колишньому приміщенні кав’ярні “Вількенс” нову кав’ярню під назвою “Cafè de France”.

2. Самуель Кремер відкрив у 1904 році “Театральне кафе” (Kaffee-Theater) на вулиці Банковій, 3.

3. У травні 1907 року підприємливий Адольф Шапіра відкрив кав’ярню в елегантному стилі “Kaffee de Paris” в готелі “Париж” на площі Ринок.

4. Франц Штубам відкрив 1910 року кав’ярню в Німецькому домі.

5. “Молочний палац” із кав’ярнею відкрив Гайнріх Готліб 1910 року в Єврейському домі.

6. У Чернівцях були кав’ярні “Захарія”, “Венеція”, “Орієнт”, “Під Чорним орлом”, “Централь”, Берти Єгер із жіночою музичною капелою та багато інших. Дітей чернівчани приводили у кондитерську “Кухарчик”, де можна було посмакувати різними солодощами.

7. Для селян, що приходили зі своїм товаром до міста, на площі Австрії (зараз Соборна) були чайники з гарячою кавою. На одній зі старих листівок є напис – “Селянська кав’ярня”.

8. Особливу касту чернівецьких кав’ярень становили офіціанти, які переймали віденсько-зверхній стиль обслуговування непостійних відвідувачів, та, за висловом сучасника, поводилися так, ніби всі вони є нащадками прадавньої декласованої правлячої династії, які не можуть змиритися із втратою своєї монаршої влади, і через це проявляють свою зверхність у лінивому обслуговуванні гостей, позіхаючи у кутку та розмірковуючи – “коли я ще був принцом Аркадії…”

Використано матеріали з книги “Чернівці. Антикварні нариси” (Сергій Осачук, Микола Салагор).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.