Новини

«Хочу, щоб він знову ожив»: в Чернівцях реставрували закинутий дворик – фото

У Чернівцях жінка переоблаштувала старий дворик на громадський простір. Він розташований на вулиці Головній, 56, навпроти зупинки “Вулиця Гоголя”.

Ліна Сімак розповідає, що на другому поверсі в цьому будинку вона придбала приміщення для салону краси. Спочатку звернула увагу на старий обшарпаний під’їзд – з нього і розпочалися ремонтні роботи.

– Коли я лише прийшла сюди, зрозуміла, що під’їзд потребує капітального ремонту. З нього все й розпочалося. Ми відремонтували три поверхи. Зробили гарні світлі стіни, повісили старі фото міста. Потім з’явилося натхнення повністю переоблаштувати дворик. Не думали, що буде так багато роботи, планували вкластися в 15 тисяч гривень. Та, коли розпочали роботи, все просто обвалювалося під руками. Роками в цьому дворику ніхто нічого не робив. Тож він потребував капітального ремонту, – розповідає пані Ліна.

На всі роботи пішло 136 тисяч

Спочатку жінка відреставрувала вхідні двері в під’їзд і вікна на першому й другому поверсі, вставила в них нове скло. Потім відремонтували арку, яка веде в дворик, відновили всі дерев’яні елементи. Довелося повністю перекладати плити, адже були великі нерівності та ями.

– Ми не думали, що зі стін все почне відвалюватися. Напевно, сюди затікала вода, і тому штукатурка руйнувалася. Велику частину стіни довелося чистити аж до цегли і заново все штукатурити. Я звернулася до людей, які мають комерційні приміщення на першому поверсі, щоби трохи доклали від себе коштів. Вдалося скласти шість тисяч гривень. Один із магазинів допоміг відремонтувати яму на вході в дворик і відновити там бруківку. Загалом на всі роботи пішло 136 тисяч гривень. Просили і жителів будинку про допомогу, але тут живуть переважно пенсіонери, які не мали звідки дати грошей. Інші ж люди просто не хотіли долучитися, – каже пані Ліна.

Більшу частину робіт пані Ліна вже виконала. Однак, щоб завершити ремонт, не вистачає коштів. Тож жінка просить небайдужих допомогти.

Зараз у дворику встановили скриньку, щоби небайдужі чернівчани зробили і свій внесок у створення громадського простору.

Колись тут була галерея

Жінка каже, що у дворику буде можливість відпочити, сховатися від спеки, провести захід під просто неба або ж організувати виставку.

– У неділю ми організували вже перший захід – виставку старовинних картин українських сімей. Вдалося зібрати дві тисячі гривень. За ці кошти ми плануємо закрити балкон на другому поверсі. Там сусіди зберігають свої речі, тож вони попросили закрити балкон банером. На ньому ми надрукуємо картини Чернівців. Їх обіцяла надати художниця Марина Рибарчук. Хотіли б тут також покласти бруківку, щоб було гарно. А ще – забрати сайдинг, який не відповідає духу дворика, і зробити гарну стіну. Потрібно також змінити дерев’яні перекриття балконів на другому і третьому поверсі, бо вони вже дуже старі і гнилі, перебувати там небезпечно. Ще є ідея, щоб тут були книги. Щоб люди могли сюди заходити почитати. Якщо буде можливість, відновимо стіни на другому і третьому поверсі.

Чернівчанка каже, що цей дворик має дуже гарну історію. Колись тут була галерея. Тож досить символічно, що тепер тут буде громадський простір.

– Я б дуже хотіла, щоб цей дворик ожив, щоби тут було, як колись. Щоб цей простір був гарний, цікавий для людей, а не сірий та закинутий і нікому не потрібний. Я дуже прошу небайдужих людей і меценатів нам допомогти. Можливо, коштами чи матеріалами. Може, в когось є бруківка чи товсті дошки для перекриття балконів чи інші будівельні матеріали.

Для охочих допомогти:
Тел. 380507007110, Ліна Сімак

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.