Новини

У Чернівцях презентували вишиту арт-мапу України – фото

У Чернівцях презентували вишиту арт-мапу України.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

До її створення приєдналося 70 рукодільниць різного віку з усієї України і навіть з Ізраїлю, в тому числі три майстрині – з Чернівців. Свій витвір вони присвятили 30-річчю Незалежності України.

Офіційне представлення арт-мапи відбулося в Чернівцях у магазині матеріалів для вишивки та рукоділля, що на вулиці Садовій, 6.

Вона вражає своєю красою. На ній зображено гори, степи, річки, моря – усе відповідно до географічної карти. А на білому тлі вишили українські символи: тризуб, калину, ліру тощо.

Рельєфна карта України має розміри 100 на 70 сантиметрів, а вага полотна без рами – 2,5 кілограма.

Використали 42 види різних технік, зокрема вишивка нитками та бісером, французькі вузлики, в’язання гачком, декорування тканиною і мереживом. Застосовано 38 видів різних матеріалів: бісер, муліне, кришталеві намистинки, натуральне каміння, атласні стрічки, оксамит, мереживо, тканини, шкіру та інші.

Авторкою рукодільного проєкту стала вінничанка Ольга Петлюк, яка й зорганізувала у соцмережах майстринь.

“Я вирішила одразу ж приєднатися до цього проєкту. Кожна з учасниць мала вишити окремий фрагмент – це квадратик розміром 10 на 10 сантиметрів. Їх розділили жеребкуванням. Я вишила сонце білими нитками і бісером, – показала на мапі чернівчанка Оксана Парасків. – Матеріали купувала за свої кошти. Нам дали місячний термін – з 18 березня по 28 квітня. Потім ці вишиті фрагменти дизайнера Яна Кравець з’єднала в мапу”.

Ще одна чернівецька вишивальниця Наталія Філіпець вишила частинку Луганської області та білого тла.

“Я дуже щаслива, що взяла участь у створенні цієї карти, – каже майстриня. – Нас усіх об’єднала Україна. За кожним фрагментом заховане таємне послання, своєрідна молитва за нашу державу. Це рядки з віршів, фрази, побажання . Хтось вишив “Слава Україні”, хтось “Крим і Донбас – це Україна”.

Тепер вишита карта подорожуватиме Україною/ Її планують відвезти у кожне місто учасниць проекту.

У Чернівцях вона буде до 29 липня. Зберігатимtться вишита мапа України в музеї Острозької академії.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.