Новини

«Лідія – справжній боєць»: тренер буковинської лучниці Січенікової розповів про свою вихованку

Підвал школи № 27. Тут Лідія вчилася стріляти з лука, тут готувалася до Олімпійських ігор.

– Лідія вже була учасницею попередніх Олімпійських ігор 2012 і 2016 років, але вагомих успіхів не досягла. Тож нинішні Олімпійські ігри в Токіо для неї вже треті, – каже Олег Осипенко. – Щоб увійти до складу олімпійської команди, треба пройти дуже складний відбір. Зокрема, потрапити на чемпіонат світу або Європи, де розігруються ліцензії, серед приблизно 50 команд-учасниць увійти до вісімки, а потім трійки кращих, підтвердити свій рівень на чемпіонаті України. Це досить тривала боротьба.

“Пробила трубу з гарячою водою”

– Коли Лідія почала займатися у вас?

– Це був 2005 рік. Ми орендували цей підвал у школі № 27, зробили ремонт. Почали ходити класами і відбирати талановитих дітей.

Лідію запримітив Віталій Гуменюк, який працював учителем інформатики в школі. Каже: “Зверни увагу на цю дівчинку”. Щоби заохотити дітей, він пообіцяв тим, хто буде займатися стрільбою з лука, поставити гарні оцінки з інформатики. Лідія тоді навчалася в сьомому класі. Спершу вона не дуже хотіла займатися, її більше цікавили оцінки з інформатики. Та потім почала віддано працювати на тренуваннях, прагнула бути кращою серед дівчат.

Та якось я ледь не вигнав її. Вона випадково двічі потрапила стрілою в трубу з гарячою водою. Я розсердився, а вона така спокійна. Я зрозумів, що в ній є спортивна жилка. Якось зустрів маму Лідії, дуже її хвалив. Це втішило жінку, і вона почала контролювати доньку: змушувала її займатися щодня, після уроків приходила сюди. Часто навіть робили з подругою тут уроки й водночас виконували відповідні вправи, щоби краще справлятися з луком. Ще в школі вона стала майстром спорту, виступила на міжнародних змаганнях.

– Які в Ліди найбільші досягнення?

– У неї багато досягнень. Заслужений майстер спорту України, майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка і рекордсменка Європи та світу і серед юніорів, і серед дорослих. Не вистачає лише медалі Олімпійських ігор.

– До Олімпійських ігор Лідія готувалася у вас?

– Так, у цьому підвалі, де немає відповідних умов. Але вона хотіла, щоб її тренував саме я. Телефонувала і запитувала: “Коли приходити?”. Лідія хотіла, щоб я поїхав з нею на Олімпіаду. Казала: “Шкода, що вас не буде зі мною”.

“ЇЇ успіхи та невдачі – це й мої”

– Зараз Лідія вже в Токіо. Чи підтримуєте з нею зв’язок?

– Постійно спілкуємося. Лідія надіслала відео своїх тренувань. Скаржиться, що трохи заважає спека. Їх щодня тестують. Інші країни везли своїх спортсменів чартерними рейсами. Наші летіли звичайними літаками, наражаючи себе на небезпеку захворіти на ковід. Команду лучників взагалі розділили.

Лідія з двома дівчатами і тренером летіли через Об’єднані Арабські Емірати. Кожна взяла із собою по два кейси з луками та стрілами, які важать майже по 20 кілограмів. За перевезення одного треба було заплатити 900 євро. Тому вони передали свої кейси нашому лучникові, який летів через Туреччину. В цьому разі треба було заплатити по 100 євро. Це досить неприємні речі. Адже спортсмен перед виступом повинен бути у гарній формі, зберігати спокій. А тут так потріпали нерви. Як можна хотіти медалей і не продумати все.

– Чи дороге це задоволення – стрільба з лука?

– Цього року школа вищої спортивної майстерності вклала в Лідію Січенікову 70 тисяч гривень. Цього недостатньо. Один лук коштує три тисячі євро. А потрібен ще й запасний. Комплект стріл – 800 євро, а треба два. Не кажучи вже про інші витрати. Це досить дорого.

– Які, на вашу думку, шанси у Лідії?

– Якщо чесно, торік Лідія була в кращій спортивній формі, серйозно готувалася до Олімпійських ігор, які мали відбутися у 2020-му. Гадаю, тоді вона виступила би краще. Завадив карантин, через який неможливо було повноцінно тренуватися. На початку цього року вона травмувалася перед зимовим чемпіонатом України. З нею працював масажист, але вона довго відходила. Але Лідія – справжній боєць і буде боротися до кінця. Якось жартома зізналася, що так вона долає лінощі. А тренер завжди сподівається на перемогу.

– Олімпіада в Токіо триватиме з 23 липня по 8 серпня. Будете вболівати за свою вихованку?

– Буду і вболівати, і хвилюватися за Лідію. Щоби виховати таку титуловану спортсменку, треба докласти чимало зусиль. Так що її успіхи та невдачі – це й мої успіхи та невдачі. У нас дуже теплі дружні стосунки. Я зробив для неї все, що міг, – і вона це знає.

Нагадаємо, чемпіонка Європи, рекордсменка світу, лучниця Лідія Січенікова, яка єдиною з Буковини бере участь в Олімпійських іграх у Токіо, зайняла сьогодні 54 місце із загальної кількості 64 місця, набравши 623 очки.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.