Новини

Невідома Буковина: критий ринок із басейнами для риби

У 1930-х роках на нинішній площі Філармонії збудували критий ринок, який діяв там сім десятиліть. А ще раніше – на початку 20-го століття на розі вулиці Кароліни (нині М. Заньковецької) збудували п’ятиповерховий готель “Брістоль” із стилізованою баштою. У цоколі готелю діяв ресторан.

Площа була центром міста

Згідно із планом, Критий ринок, як на той час, мав бути дуже сучасним. Передбачалися склади, опалення, вентиляція, холодильне обладнання, прибирання, вивезення сміття. Та ці плани не реалізували, бо потрібно було багато коштів, а влада постійно змінювалося. Тож не до ринку тоді було, тому до цього просто руки не дійшли.

Спочатку ця площа називалася Мучною, бо там були розташовані склади борошна. У 1860 році розвалили старе приміщення “темниці”, яке свого часу використовували як шпиталь, потім як відділення поліції і навіть як пологовий будинок. Ситуація змінилася лише у 60-х роках XIX століття, коли площа стала фактично центром міста.

Казарми та порохові склади “переселилися” на територію сучасного парку імені Шевченка, ось тоді й утворилась простора площа, яка з 1880 року називалася площа Рудольфа. Торгували тоді на міських базарах здебільшого з наметів, прилавків, розстеленої на землі мішковини чи з рук. Отож у 20-х роках магістрат вирішив спорудити кілька критих ринків.

Цеглу обшили деревом

Один із таких проектів був реалізований на площі Дачія (так румуни перейменували площу Рудольфа), біля філармонії. Як зазначено у контракті, що зберігся, “будівництвом критого ринку займалося товариство “Граніт і консорціум”.

У 1922 році воно взяло в оренду в примарії площу Дачія для побудови базару. Згідно контракту, “Граніт і консорціум” зобов’язувався збудувати ринок із торговими прилавками для овочів, фруктів та інших продуктів харчування, басейнами для торгівлі рибою, а також офісами.

У документі вказувалося, що оренда земельної ділянки №2402 площею 2900 м кв. на площі Дачія передбачена на 15 років (1922-1937). Сума орендної плати мала становити 20 відсотків від чистого прибутку, але не менше 250 000 лей за рік. У контракті наголошувалося, що “при початку будівництва товариство брало під забудову спочатку лише одну частину землі на площі Дачія, з метою побудови павільйонів, які можуть бути зведені в цьому сезоні, а потім поступово будуватимуться на всій території”.

Згідно плану, будівля передбачала чотири фасади, а кожний фасад – пасаж до входу в середину шириною 3-4 метри. На території ринку планувалося 42 фасадних торгових місця, 19 – у дворі, 124 стенди й 12 місць для офісів. Фасадні та дворові торгові місця передбачалося виконати з цегли товщиною 30 см та укріпити стовпами 45 см, заштукатурити та обшити деревом. Для опалення у всіх приміщеннях передбачалися димоходи, а в покриті – люки для провітрювання. Планувалося й водовідведення, чоловічі та жіночі туалети, баки для перевезення сміття.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.