Новини

Невідома Буковина: професор, що пройшов через Сахару та Африку

Професором географії в Чернівецькому університеті був відомий мандрівник Оскар Ленц, який досліджував пустелю Сахару та пройшов через Африку.

Він народився 13 квітня 1848 року в Лейпціґу. Закінчив гімназію, вивчав мінералогію та геологію в місцевому університеті. Працював у Відні приватним учителем. Пізніше вступив до Імперської геологічної служби, проводив картографічні описи територій Австро-Угорської імперії.

У 26 років Оскар подався у свою першу експедицію до Африки. Його мандрівка тривала три роки, однак через хворобу повернувся додому.

Ленц брав участь у геологічних розвідках у Східній Галичині. Саме тоді виявили прадавні поселення поблизу Станіслава (нині Івано-Франківська).

У 1879 році дослідник вирушив від Марокко до Сенегалу через пустелю Сахару. Метою експедиції було дослідження покладів залізної руди. Оскільки тоді була складна політична ситуація, то Оскар Ленц вдався до хитрощів. Він переодягнувся в турецького лікаря й першим серед європейців промандрував через маловідомі райони гір Атласу та Західну Сахару, дістався до портового міста Сен-Луї на узбережжі Атлантики.

Після повернення працював у Імперському геологічного інституті, редагував щомісячний журнал “Aus allen Welttheilen”. У березні 1885 року отримав посаду ординарного професора географії в Чернівецькому університеті. Тут довго не затримався, оскільки отримав пропозицію очолити експедицією до Конго. Дослідники пройшли через весь Африканський континент із заходу на схід й дісталися Індійського океану.

Пізніше Ленц викладав у Празькому університеті, Інституті географії. Помер видатний мандрівник 1925 року в місті Зоос, неподалік Бадена.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.