Новини

Лохина дає урожай на третій рік: де на Буковині вирощують цю ягоду

На Буковині у Романківецькому лісництві Сокирянського лісгоспу заклали плантацію лохини, яка нині має неабиякий попит. Два роки тому висадили 50 саджанців, торік – ще 200.

Про це йдеться у публікації ” “.

– Наразі площа цих ягід невелика – 12,5 соток. Два роки тому висадили 50 саджанців, торік – ще 200, – розповідає Антон Варварюк, помічник лісничого. – Придбали лохину на Івано-Франківщині. Ягоди зрошуємо крапельним способом. Культура невибаглива до тутешніх умов. Лохина починає плодоносити на третій рік, хоча декілька ягід було вже на другий рік після посадки. Ініціатор запровадження цієї культури – директор лісгоспу Олександр Чебан. Якщо лохина приживеться, то площі збільшимо.

Нині в Україні є понад дві тисячі гектарів лохини. В перші роки плодоношення можна збирати до тонни ягід з гектара. Загалом рослини можуть давати врожай до 50 років. Культура ця морозостійка, тому погодні умови наших зим для неї не є екстремальними. Цікаво, що на висоті 800 метрів над рівнем моря на Закарпатті розмістилася єдина в світі найвисокогірніша плантація лохини.

Поливати кущі краще зранку. Лохину потрібно садити так, щоб на неї добре світило сонце. Кущ від куща в рядку має бути приблизно на відстані одного метра, а міжряддя – 2,5 метра.

В ягодах лохини висока концентрація вітамінів А, С, Е, В, є амінокислоти, вітаміни К. Р і РР , а ще мікроелементи: магній, кальцій,калій, натрій, залізо.

Рослина не росте на лужних грунтах, а лише на кислих. Ягоди дозрівають з травня по серпень. Період збору ягід триває з кінця червня до кінця серпня.

Лохину продають як свіжою, так і замороженою. З неї виготовляють пюре, соки, желе, джеми. Її додають до пирогів, мафінів, снеків тощо. З лохини роблять і вино. Щоправда, вартість ягід в Україні досить висока.
Лохину вважають дієтичним продуктом. Вона корисна майбутнім мамам як джерело фолієвої кислоти, необхідної для правильного розвитку плоду.

Ягоди містять багато антиоксидантів, що запобігають розвитку онкологічних, серцево-судинних, очних, шкірних захворювань.
У виробництві низькі кущі лохини мають назву “лохина низькоросла”, або ж “лохина дика”. Високі кущі відомі як “лохина високоросла”.

Фермери для збору ягід використовують комбайни – з високих кущів.

– Коли почнемо збирати перший врожай ягід, то реалізовуватимемо їх через систему фірмових магазинів “Лісовичок”, – ділиться Олександр Цвентарний, інженер охорони захисту лісів Сокирянського держлісгоспу. – Якщо справа налагодиться, то площі лохини збільшимо.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.