Новини

Медики у Чернівцях провели унікальну і складну операцію молодій жінці, яка була у важкому стані

У Чернівцях медики провели першу в області операцію щодо видалення аденоми паращитовидної залози.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці обласної клінічної лікарні.

Зазначається, що 9 липня на базі хірургічного підрозділу обласної клінічної лікарні відбулось оперативне втручання з видалення аденоми паращитовидної залози у пацієнтки, віком 27 років, яка перебувала у важкому стані внаслідок множинних паталогічних переломів кісток (обох стегнових кісток, лівої плечової кістки та правої ключиці).

Паращитовидна залоза – це орган ендокринної системи, який відповідає за регулювання кальційно-фосфорного обміну в організмі.

Як розповідає лікар-хірург вищої кваліфікаційної категорії ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”, кандидат медичних наук Олександр Білоокий, з анамнезу відомо, що пацієнтка протягом одного року хворіла остеопорозом та гіперпаратиреозом. Її стан суттєво погіршився після пологів. При діагностиці, зокрема визначенні паратгормону (гормон паращитовидної залози), відмічалось його підвищення у 20 разів (!), а підвищення кальцію у сироватці крові – у три рази. Під час проведення комп’ютерної томографії була виявлена пухлина (аденома) паращитовидної залози, розміром 2см х 3 см х 1,5 см при нормі 0,2 мм х 0,3 мм, яка розташовувалась на задній поверхні правої частки щитоподібної залози.

Складність даного випадку полягала в тому, що внаслідок пухлини в організмі пацієнтки відбулись порушення кальційно-фосфорного обміну, які призвели до надмірної крихкості кісток. Після незначного падіння жінка отримала важкі множинні переломи.

– З одного боку стан пацієнтки був ускладнений множинними переломами. Відповідно, це впливало на гемодинаміку, а з іншого боку – важкою формою гіперпаратиреозу, що може призводити до коми або й до смерті внаслідок судинних порушень. Тож ризик був чималий. Суттєво утруднювало оперативне втручання його технічна складність, – каже лікар-хірург ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” В’ячеслав Білоокий.

Оскільки стан стан був важкий, з Києва до Чернівців для проведення оперативного лікування, за сприяння департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА, приїздив директор Українського наукового-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин, професор Олександр Товкай.

Так, під керівництвом провідного ендокринного хірурга України та операційної бригади фахівців ОКЛ у складі лікаря-хірурга, професора В’ячеслава Білоокого, лікаря-хірурга, кандидата медичних наук Олександра Білоокого, лікаря-анестезіолога Ірини Думитращук та медсестри Юлії Ткачук було проведено першу в Чернівецькій області операцію щодо видалення аденоми паращитовидної залози. Оперативне втручання пройшло успішно, про що свідчить зниження у крові пацієнтки паратгормону та кальцію до нормальних показників.

Після зростання переломів і тривалої реабілітації жінка зможе поступово повернутись до нормального життя.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.