Новини

Вчені знайшли спосіб компенсувати шкоду від недосипу

Компенсувати шкоду для здоров’я від недосипання можуть регулярні заняття спортом. Для збереження нормального функціонування організму достатньо 150 хвилин помірної активності на тиждень.

Дослідження було опубліковане у журналі British Journal of Sports Medicine, пише Science Daily.

Австралійські вчені з’ясували, що щотижнева фізична активність може компенсувати серйозну шкоду для здоров’я, пов’язану з поганою якістю сну.

Вчені стверджують, що недосип і низька фізична активність незалежно одне від одного збільшують ризик передчасної смерті, розвитку серцево-судинних захворювань і виникнення раку.

При цьому з’ясувалося, що шкоду від неякісного сну можна компенсувати заняттями спортом.

Таких висновків вчені дійшли, проаналізувавши інформацію 380 тисяч людей, зібрану в базі даних UK Biobank за 11-15 років.

Повідомляється, що найвищі показники спостерігалися у фізично активних, молодих, худих, фінансово забезпечених жінок, які не мали проблем із психікою, їли багато овочів і фруктів, не працювали позмінно, ніколи не курили і вживали мало алкоголю.

Що нижчий бал, то більше він був пов’язаний із ризиком смерті від усіх типів серцево-судинних захворювань і від інсульту. Низький ризик передчасної смерті був у групі “висока фізична активність + здоровий сон”. У тих, хто мало рухався і погано спав, він зростав на 57%.

Під час дослідження вчені дійшли висновку, що рекомендовані ВООЗ 150 хвилин помірної або 75 хвилин активного фізичного навантаження на тиждень нівелюють більшу частину шкідливого впливу недосипу і послаблюють його зв’язок із ризиком передчасної смерті.

У той же час вчені зазначили, що вони проводили спостереження, які не можуть повністю і обґрунтовано встановити причинно-наслідковий зв’язок. Інформацію про режим сну і фізичної активності вони збирали тільки в певний момент часу і на основі чинників, що потенційно впливають, такі як тип роботи людей. Тому необхідні додаткові дослідження, говорять вчені.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.