Новини

Чорниця: чим корисна і кому потрібно бути обережним при вживанні

У плодах чорниці немає високого вмісту вітамінів, крім аскорбінової кислоти (в 100 г – 46,9% добової норми) і вітаміну К (филлохинон) (відповідно – 16,1%). ⁣⁣⠀

Про це розповіла Світлана Фус, пише Обозрєватель.

І всупереч усталеній думці, в складі чорниці невисокий вміст каротиноїдів, в тому числі – лютеїну і його ізомери зеаксантина (в 100 г – всього 1,3% добової норми).

Набагато більше лютеїну містять 100 г кабачків – 35,4% від добової потреби, в 100 г патисонів – 25%, а в 100 г огірків 38,3% його добової норми. ⁣⁣⠀

Однак темно-сині ягоди чорниці мають значно більше кількістю інших корисних властивостей.

І найбільш важливим компонентом цих ягід є поліфеноли, а саме антоціани, які надають ягоді насичений темний синій колір. Це потужні антиоксиданти. Вони захищають колаген, зменшують запалення, “борються” з зморшками і тьмяним кольором обличчя.
Крім того, весь склад ягід чорниці знижує ризик розвитку захворювань нервової системи, серцево-судинних і онкологічних захворювань, а також має гіполіпідемічні, імуномодулюючі та гепатопротекторні свойства.⁣⁣ ⠀

⁣Ще до складу пагонів цієї ягоди входить глікозид міртилін – речовина, що діє за принципом інсуліну, який зменшує вміст цукру в крові. Тому пагони чорниці входять до складу багатьох протидіабетичних зборів.

Завдяки дубильним речовинам, їхнім в’язким властивостям, чорницю використовують при гострому і хронічному розладі функцій травного тракту, особливо при проносі у дітей і дорослих.

Крім того, в чорниці є йод, залізо, марганець і кремній. Їх вміст не дуже високий, але при збалансованому і різноманітному складі раціону харчування, чорниця буде додавати свій внесок в загальне надходження цих елементів у наш організм.

Але все добре в міру, не забувайте про різноманітність у харчуванні. Крім того, здорово заморожувати ягоди, щоб запастися ними і взимку також мати цей цінний продукт в своєму раціоні. Це набагато смачніше і корисніше, ніж таблетки.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.