Новини

Експерти назвали основні недоліки земельної реформи

У концепції земельної реформи в Україні є низка положень, які експерти однозначно відносять до недоліків роботи авторів реформи і які можуть мати незворотні наслідки для аграрної галузі, яка генерує 17% ВВП і 45% валютних надходжень до бюджету.

Про це у матеріалі Парламент.UA пише журналіст-аналітик Віталій Кравченко.

Зокрема низка експертів наполягає на формальності законодавчих обмежень у сфері купівлі-продажу землі і наголошує, що їх дуже легко обійти.

Ті формальні обмеження, які вони (автори реформи – ред.) взяли – дуже легко обійти, – вважає нардеп від “Батьківщини” Михайло Цимбалюк.- Якщо ми хочемо створити прошарок латифундистів опосередковано-іноземних або навіть вітчизняних – тоді так, можна запускати ринок землі в нинішній редакції.

Одним з основних провалів називають відсутність зрозумілого джерела доступних кредитів для покупки землі.

В теорії такий механізм повинен запуститися, але як, хто, під які відсотки та на яких умовах буде надавати ці позики на момент запуску ринку невідомо.

Кабмін заявив, що на земельні угоди розповсюджуватиметься програма 5/7/9 і запросив фермерів скористатися нею. Але питань стало ще більше.

Виходячи з наповнення цієї програми грошима, при всьому бажанні її оператори не зможуть охопити всіх охочих, – вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Водночас банки зовсім не мріють кредитувати земельні оборудки. Мати справу з неуніфікованою заставою, яку складно оцінити та на яку потім потрібно шукати покупця – тобто займатися далеким від фінансового бізнесом – сумнівне задоволення.

Вадим Івченко, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, переконаний, що у фермера – одноосібника, який не веде взагалі ніякої податкової звітності шансів отримати кредит немає.

Ще один спірний фактор – механізм перевірки покупців і контроль лімітів на концентрацію. Є сумніви, що вдасться дотриматися навіть норми про недопуск до покупки громадян держави-агресора.

За затвердженим протоколом нотаріус вимагає у потенційного покупця український паспорт – і ніяк не враховує, що у нього може бути подвійне або навіть потрійне громадянство.

А щодо концентрації, то в умовах відсутності реєстру пов’язаних осіб довести, що та чи інша ділянка набувається на користь третьої особи понад ліміт практично неможливо.

Інша справа, що зараз, коли ліміт становить всього 100 га адмінвитрати на проведення таких угод будуть їх природним обмежувачем. Але все зміниться, коли допустимий максимум буде підвищено до 10 тисяч га в одні руки.

Нагадаємо, на ринку землі в Україні, який відкрився сьогодні, 1 липня, зможуть проводити операції громадяни України і банки, юридичні особи будуть допущені до ринку лише у 2024 році.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.