Новини

«У лікарні хоча б не виганяють”: як в Чернівцях у люті морози живуть бездомні люди

Зараз у місті працює 16 стаціонарних пунктів обігріву.

Із 12 лютого на вулиці Пилипа Орлика, поблизу парку “Жовтневий”, запрацював мобільний пункт обігріву, який розмістило управління ДСНС. У ньому цілодобово чергують рятувальники, йдеться в публікації .

За словами прессекретаря управління Сергія Бабчука, в пункт обігріву за день приходять чимало людей.

“Протягом дня сюди приходять не тільки безхатьки, а й сім’ї, які просто гуляють парком і замерзли. Відколи встановили намет, туди прийшло 20 людей. Всі можуть зігрітися, випити гарячого чаю. Час перебування там не обмежений. Якщо є така потреба, можуть і переночувати”, – каже пан Сергій.

Допомагають зігрітися та приймають безхатьків на нічліг також у приміщенні закладу соціального захисту бездомних осіб при Чернівецькому міському об’єднанні громадян “Народна допомога”, що на вулиці Синагоги 6.

Розповідає виконавча директорка об’єднання Анастасія Берідзе:

“Ми надаємо комплексну соціальну допомогу бездомним. Працюємо з різними категоріями послуг. Серед них і нічліг, який зараз, у зимовий період, найбільш актуальний. О сьомій вечора будь-яка бездомна людина без документів, без медичного обстеження може прийти і отримати безпечний нічліг. Ми не вимагаємо нічого, крім тверезого стану і неагресивної поведінки”, – каже пані Анастасія.

Нічліжка розрахована на 12 ліжкомісць, однак із початку грудня вона заповнена на 200 відсотків, адже людей більше, ніж місць.

“Нічліжка – це дещо “спартанські” умови, там дерев’яні ліжка, немає подушок, білизни з причин гігієни і санітарних норм. В обід, о другій годині, в нас є харчування на території. Бездомні можуть приходити поїсти, так само люди соціально незахищені, – каже Анастасія Берідзе.

Ми вирішили поглянути, як допомагають бездомним. Однак, запізнившись, застали лише порожній намет, в якому курили дві жінки.

“Вам потрібно було прийти раніше, зараз вже всі розійшлися. Тут щодня роздають гарячу їжу, можна прийти в обід, перекусити, зігрітися. Зазвичай тут збирається людей 12-15. Дають картоплю чи макарони і гарячий чай. Сама вже сюди два тижні приходжу переночувати. Ми ввечері приходимо, спимо тут, а в зранку хто куди розходиться. Через морози людей приходить багато, спимо по двоє на одному ліжку. Залишишся вночі на вулиці – замерзнеш”, – розповідає одна із жінок.

Інша, пані Віра, каже, що тут вже досить довго.

“Вночі теж приходжу сюди переночувати. Вдень просто ходжу по місту. Стараюся тепло одягнутися, щоби не замерзнути. Інколи приходжу в міську поліклініку на Шкільну, там не виганяють і дають гарячого чаю. Можна біля реєстратури посидіти, зігрітися”, – розповідає жінка

Детальніше читайте у свіжому номері газети “Молодий буковинець”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.