Новини

Лікування та профілактика пелюшкового дерматиту*

Шкіра новонародженого дуже ніжна та чутлива, а її стан є важливим індикатором здоров’я малюка, тож потребує такої ж уваги, як і інші органи зростаючого організму.

Одна з найпоширеніших проблем – попрілості у немовлят або пелюшковий дерматит, який найчастіше з’являється у новонароджених малюків. Це обумовлено особливостями їх шкіри: зовнішній роговий шар, що надійно захищає дорослих від факторів довкілля, у немовлят дуже тонкий. У результаті на ньому легко з’являються мікротріщини і розвиваються запалення. До того ж сальні залози у дітей ще до кінця не сформовані, а рН шкіри стабілізується лише в 3-4 місяці. Тому осередки запалення можуть виникати навіть за належного догляду за шкірою. Пелюшковий дерматит також може виникати через спосіб догляду: часте купання навіть із дитячим милом руйнує ліпідний шар шкіри, який виконує захисну функцію, а частий контакт із вологою при використанні підгузків створює умови для розвитку запалення [1].

Сам собою пелюшковий дерматит у дітей спричиняє дискомфорт і може призводити до порушення самопочуття. За відсутності своєчасної допомоги часто розвиваються інфекційні ускладнення, тому лікування і профілактика попрілостей дуже важливі.

Особливості та терміни лікування пелюшкового дерматиту залежать від ступеню вираженості порушення. На початкових стадіях використовують препарати місцевої дії, які формують ліпідну плівку на поверхні шкіри і захищають її від безпосереднього контакту з подразниками.

Головне в лікуванні пелюшкового дерматиту у дітей – правильний догляд за шкірою малюка:
регулярно міняйте підгузки;

підмивайте малюка щоразу після того, як він спорожнився;

після контакту з водою не витирайте шкіру, а промокайте її паперовим або текстильним рушником;

не одягайте дитину одразу ж після купання;

обробляйте складки на шкірі спеціальними мазями або кремами для прискорення загоєння ранок і підвищення захисних функцій шкіри.

Усунути попрілості і лущення на сідницях, животі і в паху допоможе Бепантен® мазь. До її складу входять провітамін В5, ланолін і білий бджолиний віск. Це сприяє створенню на поверхні шкіри захисної ліпідної плівки, яка прискорює регенерацію і усуває запальний процес. [2]

Коли пелюшковий дерматит у хлопчиків і дівчаток знаходиться в неактивній фазі, для профілактики попрілостей і мікротріщин на обличчі, руках і шиї можна використовувати Бепантен® крем. Декспантенол, що входить до його складу, зволожує шкіру, запобігає порушенню її бар’єрних функцій і усуває запалення.

Профілактика і лікування пелюшкового дерматиту – це, перш за все, ретельний догляд за шкірою, регулярна зміна підгузків і підтримання захисних бар’єрів шкіри. А для цього необхідно використовувати лише спеціальні безпечні засоби з перевіреним складом.

Василевский И.В. Оптимизация ухода за кожей у новорожденных и детей грудного возраста // Международные обзоры: клиническая практика и здоровье. – 2015. – №1. – с.5-18.

Ebner F., Heller A, Rippke F, Tausch I. Topical use of dexpanthenol in skin disorders. Am J Clin Dermatol. 2002;3(6):427-33.

Проценко Т.В., Проценко О.А. Синдром сухой кожи в дерматологии: механизмы формирования и лечебно-косметический уход. Укр. журн. дермат., венер., космет. 2009. – №3. – с. 62-65.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.