Новини

Як завжди бути відпочилою і при цьому мало спати: корисні поради

Зазвичай, проблеми зі сном можуть бути двох видів: труднощі з нічним сном і сонливість у денний час. У більшості випадків і те, і інше взаємопов’язане — і виправляється теж однаково, інформує Ukr.Media.

Ми знаємо, що для повноцінного відпочинку і відновлення людині необхідно спати. Результати хронічних порушень нічного сну — стомлюваність, дратівливість, складнощі з самоконтролем, зайва вага і навіть гормональні проблеми. Як саме нормалізувати сон?

Зробіть сон пріоритетом

Усі ми — дуже зайняті люди, кожен по-своєму. Але, поклавши руку на серце, наскільки б ви не втомилися вдень, ввечері все одно сидітимете перед монітором, дивлячись серіали або прокручуючи стрічки соціальних мереж. А хтось робить це вдень, до вечора вмикаючись у трудову діяльність. Усе це забирає час, який варто було б витратити на сон. Крім того, світло, яке випромінюють монітори, негативно впливає на нервову систему, що лише ускладнює засинання. Відключайте усе хоча б за годину до сну — якщо вже дуже хочеться, почитайте книжку.

Інспектуйте спальне місце

Влаштуйте серйозну перевірку дотримання вами ж важливих умов для якісного сну. Нехай температура буде 17-20 градусів за Цельсієм, переконайтеся у тому, що кімната добре провітрюється (замерзаєте — сховайтеся під більш теплою ковдрою). Якщо після пробудження у вас болить спина або шия, замініть матрац і / або подушку. І ніяких нічних світильників: будь-які джерела світла заважають виробленню гормону мелатоніну, необхідного для сну.

Змініть стиль харчування

Вечірні та нічні “зажори” і навіть просто пізні вечері час припинити — пізня їжа сприяє безсонню як ніщо інше. Якщо ввечері дуже хочеться їсти, поласуйте йогуртом без добавок і з низьким вмістом жиру.

Не лежіть у ліжку, якщо не можете заснути

Ліжко має бути місцем, де ви спите, інакше воно перетвориться на подразник. Не можете заснути? Встаньте, займіться чимось таким, що не втомлює: походіть по кімнаті, виконайте дихальні вправи. Але пам’ятайте, що перевантажувати не можна ані мозок, ані тіло.

Спіть вдень

Правда, найкраще робити це з будильником неподалік — занадто тривалий денний сон “вб’є” ваші спроби нормалізувати засинання вночі. Для того, щоб швидко відновитися, вам вистачить і 15-30 хвилин. Щоб визначити свою норму нічного сну, спробуйте у відпустці спати без будильника: так ви зрозумієте, за який час, у середньому, висипаєтеся. Не вдається “набрати” цю норму вночі у будні? Постарайтеся “досипати” вдень, навіть дрімота у транспорті або невеликий відпочинок на роботі підійдуть.

” ”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.