Новини

Дорожчі на десятки гривень: як відрізняються ціни на ліки в аптеках Чернівців

У аптеках Чернівців на однакові ліки ціни можуть бути різними – причому різниця може становити десятки гривень

В одній аптеці дорожчі протизастудні, в іншій – вітамін С, йдеться у публікації .

Щоб перевірити, якою є різниця на ціни у ліках, склала список поширених ліків і пройшлися з ним кількома аптеками.

Результат здивував.

У список не вносили дороговартісні чи специфічні ліки. Взяли ті, які часто купують люди. Зокрема, порівняла ціни на протизастудний засіб, фізрозчин, препарат для розрідження крові “Кардіомагніл”, вітамін С і таку необхідну наразі річ, як маска.

Обійшли п’ять аптек – і у кожній ціни відрізнялися.

У центрі міста аптеки – на кожному кроці.

Показуємо список ліків у першій із них. Набігає 159,5 гривні.

Найдешевше тут коштує маска – 2,5 гривні, найдорожче “Кардіомагніл” – 117 гривень, протизастудний засіб – 17,8 гривні. Вітамін С коштує 11,1 гривні.

В аптеці поруч за цей список з ліками вже доведеться викласти 160, 65 гривні. Тут на дві гривні дорожче майже все, що вказано в списку, а ось “Кардіомагніл” виявився дешевшим на шість гривень.

Ще кілька кроків вниз – і показуємо список в іншій аптеці. Тут ціна на всі ліки ще вища – 169,7 гривні. Дорожчим, ніж в інших аптеках, виявився фізрозчин. Якщо в першій аптеці його вартість 11,1 гривні, то тут препарат значно дорожчий – 19,8 гривні.
В іншій аптеці ціна ще вища. Тут за вказані ліки потрібно заплатити 170,65 гривні. Дорожчим, ніж у попередніх аптеках, був протизастудний засіб – 18,6 гривні та “Кардіомагніл” – 122,25 гривні (різниця між двома аптеками на однаковий препарат 10 гривень).

В останній аптеці, в яку зайшли, ліки зі списку обійшлися у 176,2 гривні.

Отож, у кожній наступній аптеці чек зростав, і зрештою в останній, порівняно з першою, різниця становила понад 16 гривень. Починали з суми за список ліків у 159,5 гривні, а завершили –176,2 гривні.

Як контролюють ціни на ліки, пояснили у відділі регулювання цін Держпродспоживслужби у Чернівецькій області.

Зазначили, що на ціну на ліки впливає, насамперед, постачальник, адже кожен пропонує свою гуртову ціну. І це ніхто не може контролювати.

Аптеки ж уже встановлюють ціни, залежно від власних накруток. Хтось ставить націнку два відсотки, а хтось і 10. Це не є порушенням. Головне, щоби не перевищували дозволені відсотки націнки.

Є ліки, де націнка взагалі не регламентується, і їх ціни – у “вільному плаванні”. А найбільш ретельно контролюють і моніторять ліки, які реалізують за програмою “Доступні ліки”.

До речі
Якщо когось обурили ціни на ліки в аптеці, радять звертатися на “гарячу лінію” “Держпродспоживслужби” (044) 364 77 80. Після цього аптеку можуть перевірити, чи там дотримуються усіх норм продажу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.