Новини

Невідома Буковина: «Темпль» хотіли знищити і німці, і чекісти

На вулиці Університетській знаходиться одна з найімпозантніших міських будівель – головний молитовний будинок єврейської громади “Темпль”, а нині комунальний кінотеатр “Чернівці”.

Земельну ділянку під забудову подарувала багата землевласниця Амалія Цукер. Аби зібрати кошти, будівельний комітет оголосив про продаж 200 місць для моління у майбутньому “Темплі” з правом передачі їх у спадщину. Навіть видавали відповідні сертифікати про право власності.

8 травня 1873 року головний рабин заклав наріжний камінь під майбутню споруду. Проект розробив ректор Львівської політехніки Юліан Захаревич. Храм мав чотири наріжні вежі у вигляді мінаретів. Внутрішні стіни були синього, червоного та золотистого кольорів.

Освячення “Темплю” відбулося 4 вересня 1877 року. Сюди перенесли на зберігання сувої Тори у вівтар, біля якого засвітили “вічну лампадку”. Тут співав відомий оперний співак Йозеф Шмідт.

У роки Другої світової війни – сьомого липня 1941-го – німці підпалили єврейський молитовний будинок. Знищили купол, вітражі та внутрішні інтер’єри. Після повернення радянської влади чекісти намагалися підірвати унікальну культову споруду. За спогадами старожилів, від страшного вибуху повилітали шибки у вікнах будівель усього прилеглого кварталу. Проте “Темпль” вцілів.

Як твердять міські легенди, стіни споруди встояли тому, що були муровані на розчині з яєчними білками. У радянські часи єврейський молитовний будинок переобладнали під кінотеатр “Жовтень”.

” ”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.