Новини

Чому демонтували пам’ятник Воробкевичу: посадовець ратуші Чернівців дав вичерпну відповідь

У Чернівцях погруддя Сидору Воробкевичу зі скверу біля ЧНУ демонтували і відправили на зберігання на комунальне підприємство “МіськШЕП”.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міськради Андрій Тимофійчук, пише molbuk.ua

Він повідомив, що пам’ятник у сквері не був віднесений до пам’ятників монументального мистецтва, а також не був взятий на державний облік та не носив цінності.

“Всі могли переконатися, що погруддя у вкрай поганому стані: скульптура Сидора Воробкевича залишалася то без носа, то без вуха через вплив погодніх умов, в голові з’явилися діри, вуса і борода перетворилися на решето, про що у свій час писав журналіст Василь Бабух. Більше того – пам’ятник становив загрозу для людей, що відпочивають у сквері, а особливо дітей. Матусі часто зверталися зі скаргами, що одного дня частина погруддя на когось впаде”, – повідомив Андрій Тимофійчук.

Посадовець зауважив, що виконком Чернівців ще у травні 2010 року визнав загальний технічний стан пам’ятника незадовільним, а також запропонував замінити сюжет композиції і впорядкувати благоустрій скверу в цілому.

“Отже скверу та пам’ятнику довелося цілих 11 років чекати виконання цього рішення. Цікаво, що пропозицію стосовно демонтажу пам’ятника у сквері підтримував і його автор Микола Лисаківський, проте до тепер Сидір Воробкевич біля університету “розсипався на очах”, – йдеться у дописі Тимофійчука.

“Наразі ми за рішенням комісії демонтували пам’ятник і передали його на відповідальне зберігання до КП “Міськшеп”, аби вже на місці із залученням спеціалістів можна було зрозуміти чи можна його привести до ладу”, – повідомив керівник департаменту.

Раніше повідомлялося, що у Чернівцях під час реконструкції скверу поблизу центрального корпусу Чернівецького національного університету демонтували пам’ятник Сидору Воробкевичу.

Згодом з’ясувалося, що проект реконструкції скверу поблизу ЧНУ не передбачає відновлення та розміщення у сквері пам’ятника Сидору Воробкевичу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.