Новини

Невідома Буковина: 8 фактів про другу російську окупацію

1. Росіяни зайняли всі міські лікарні та поставили керувати ними санітарного референта Гапанова. Він мало що тямив у медицині, але дуже суворо й зухвало поводився з цивільними лікарями, які залишилися працювати. Від імені коменданта Гапанов видав наказ вивезти зі шпиталів поранених австрійських солдатів. Вони були оголошені військовополоненими й депортовані до Росії.

2. Росіяни ув’язнили головного лікаря – доктора Квятковскі. У митрополичій резиденції, де розташовувався шпиталь Червоного Хреста, розмістили багато російських солдатів із венеричними захворюваннями.

3. Російські поліцейські відчиняли кожен магазин, який був їм до вподоби, і наказували виносити товар. Так конфіскували найкращі магазини одягу та делікатесів, товарні доми. Під російською опікою деякий час перебувала відома кав’ярня “Європа”, з якої щодня забирали виручку.

4. Для російських поліцейських арешти євреїв стали джерелом збагачення. Коли вони бачили на вулиці добре одягненого єврея, то зупиняли його, запитували ім’я та адресу, а вночі арештовували. За свободу треба було заплатити 50 або 100 рублів викупу, інакше ув’язнювали. Одного дня заарештували і спровадили до в’язниці відомого лікаря Хаєса. Лише завдяки клопотанню колег-християн його відпустили.

5. Двоголового орла з вежі ратуші демонтували 17 грудня і доставили в дирекцію поліції. 16 лютого 1915 року, ризикуючи життям, місцеві пожежники сховали ящик із орлом. Другого грудня, у день вступу на престол цісаря Франца Йозефа І, міська реліквія зайняла своє звичне місце.

6. На офіційний прийом до губернатора з нагоди “царського дня” запросили 120 гостей. На столах, накритих білими скатертинами, була велика кількість пляшок із коньяком і бутерброди. За лічені секунди гості випили весь коньяк. У великому залі, прикрашеному портретами царя, подавали шампанське, яке за день до цього реквізували з міських кав’ярень.

7. До Чернівців прибули приблизно 500 туркменів. Вони були у великих овечих шапках і довгих кожухах у червону смужку, при боці носили криві шаблі та кинджали. Туркмени висловлювали своє незадоволення службою і відмовлялися марширувати. Бунтівників роззброїли та повернули до Росії.

8. 25 січня до Чернівців зі Львова прибув літерним потягом граф Бобринський у генеральській формі. До міста пригнали кількасот селян із навколишніх сіл, пообіцявши їм, що роздаватимуть землю Релігійного фонду та євреїв. Бобринський виголосив промову: “Австрії більше не існує. Будьте вірними Росії та її цареві… Вже скоро ви станете з Божою поміччю та допомогою царя заможними людьми”. Але обіцяної землі селяни так і не отримали. Коли вони зібралися біля ратуші, їх розігнали нагайками.

Використано матеріали з книги Юліуса Вебера “Російська окупація Чернівців”. (Переклад з німецької Сергія Осачука).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.