Новини

Дослідники визначили за очима рівень інтелекту

Нещодавно вчені з’ясовували максимальну тривалість людського життя. Під час експериментів вони виявили, що первинний діаметр зіниці взаємопов’язаний з когнітивними здібностями. Результати дослідження опублікували в журналі Naked Science.

Вчені стверджують, що у тих, хто набрав найбільшу кількість балів у тесті на визначення рівня інтелекту, розмір зіниць істотно більший, ніж у тих, хто набрав менше балів.

Зокрема, вчені з Технологічного інституту Джорджі (США) припускають, що можна визначати рівень інтелекту за очима.

Зіницям властиво змінювати свій діаметр, який становить два-вісім міліметрів, цим вони регулюють потік променів світла, які падають на сітківку. Але зіниці реагують не тільки на світло. Відомо, що їх розмір також показує, наскільки збуджена людина, чи має вона інтерес до чого-небудь або її психічне виснаження.

В експериментах взяли участь 500 добровольців, яким було від 18 до 35 років. Спочатку розмір їх зіниць визначали в стані спокою та із приглушеним світлом, потім піддослідним особам чотири хвилини треба було дивитися на монітор.

Крім цього, учасники дослідження пройшли кілька когнітивних тестів. Так визначали їхню здатність логічно мислити й аналізувати.

З’ясувалося, що діаметр зіниць безпосередньо залежить від активності блакитної плями – це ядро ​​в стовбурі мозку, яке сполучається нервовими закінченнями з відділами мозку. Під час її активності виділяються норадреналін, який діє як нейротрансмітер, і гормон, який регулює розумові процеси.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.