Новини

«Вкрали практично усе»: у Чернівцях на підприємстві «МіськШЕП» виявили збитків на 8,5 млн грн

У Чернівцях виявили збитків на суму 8,5 млн грн на комунальному підприємстві “МіськШЕП”.

Про це посадовці ратуші повідомили сьогодні на прес-конференції за підсумками проведеного аудиту на цьому комунальному підприємстві.

За їх словами, це результати перевірки лише за 2020-ий і частину 2021-го років.

“Ми наразі проводимо позапланові перевірки всіх видів діяльності підприємства, – зазначив начальник відділу контрольно-перевірочної роботи міської ради Денис Круглецький. – Перевірка “МіськШЕПу” тривала з березня по травень. Термін доволі тривалий. Він пов’язаний з тим, що на початку перевірки було досить складно знайти спільну мову з працівниками підприємства. Документи під час перевірки нам не надавали в тому обсязі та в ті терміни, які ми просили. Навіть доводилося писати офіційні листи до них. Незважаючи на це, документи все одно надавали з запізненням і не в тому обсязі, який потрібний для проведення перевірок”

Окрім того, колишній керівник МіськШЕПу Едуард Дущак подавав в суд на міськраду щодо перевірок на підприємстві, що також затягувало час, додав мер Роман Клічук.

“Загальна сума збитків становить 8,5 мільйонів гривень. Там вкрали практично все, починаючи від щебеню. Там лише нестача палива становить пів мільйона гривень. Ці кошти ми би могли витратити для закупівлі нової техніки чи асфальтування. Так виглядає, що комунальне підприємство було роздане приватним людям, які мали відношення до попереднього скликання міськради. Звісно, є питання до директорів департаменту ЖКГ, бо, напевне, вони точно мали знати, що відбувається на цих підприємствах. Але їх вистачає тільки кричати на сесіях”, – зауважив Роман Клічук.

Основні факти, які зафіксували, – це списання великої кількості палива без підтвердження, факти безпідставного списання солі та піщаної суміші, надання послуг стороннім компаніям за заниженими цінами, придбання матеріалів за значно завищеними цінами (для окремих компаній), факти нестачі в особливо великих розмірах піщано-соляної суміші, щебню, піску. Також були порушення трудового законодавства, договори, укладені поза системою Prozorro, розповів директор департаменту ЖКГ Григорій Прохоренко.

“Щодо списання палива, то система була така: не працювали спідометри, одометри (пристрій для вимірювання відстані, яку подолав транспорт – авт.) вже багато років. Але ці машини були обладнані системою GPS. І ми шляхом простого порівняння системи GPS і документів, які свідчили про списання цього палива, зрозуміли, що деякі машини по GPS знаходилися на місці, а по документах їздили по місту, розсипали піщано-сольову суміш, витрачали паливо. Тому по цьому питанню і було незаконне списання палива. Машини за документами розкидали піщано-сольову суміш, якої насправді вони не розкидали. Це лише за 2020-ий – частину 2021-го років, а якщо взяти весь зріз роботи підприємства за всі роки, то я навіть боюся уявити, що там могло бути”, зауважив чиновник.

Завищені ціни придбання матеріалів: річковий пісок закуповувався за високою ціною, яка фактично удвічі перевищувала нинішню ринкову ціну. За підрахунками вивели суму майже у 3,5 мільйона гривень, саме стільки становлять збитки підприємства за рахунок такої операції.

“Окрім того, на підприємстві є штатний юрист, але чомусь підприємство заключало договір на послуги адвоката на суму, яка є допороговою за тендером – 140 тисяч гривень. І таких фактів, які не проходили по системі Prozorro, там багато”, – розповів Григорій Прохоренко.

Також виявили суттєву нестачу піску, щебеню та солі.

“У нас була підозра, що є суттєва нестача піску, солі та щебеню на асфальтному заводі. І ця підозра підтвердилася, хоча ми не уявляли, що такі обсяги можуть бути. Це на вулиці Кошового, на асфальтному заводі, в Садгорі, – по кожній дільниці вивели нестачу матеріалів. У сумі вона склала приблизно 2,5 мільйона гривень”, – додав директор ДЖКГ.

Наразі підприємство знаходиться в боргах, дуже мало обігових коштів, дуже багато непрацездатної техніки, яка чомусь знаходиться на балансі і її треба списувати. Тобто фактично це антураж, що МіськШЕП має багато всього. А по факту цього немає, зауважив Григорій Прохоренко.

Клічук пообіцяв, що всі матеріали перевірки передадуть до правоохоронних органів.

“Усі результати передамо в правоохоронні органи і вони, відповідно, будуть далі розбиратися швидко і оперативно. Бо насправді ми розуміємо, що це великі суми, які нагло і тупо вкрадені. Закупівлі матеріалів відбувалися за цінами, завищеними вдвічі. Ну реально, немає меж нахабності та цинізму. Добре – ще б якихось 5-10 відсотків, а тут удвічі більше!”, – повідомив міський голова.

Також у міськраді пообіцяли, що це лише початок, і невдовзі озвучать результати перевірок на інших комунальних підприємствах. Зокрема, “Чернівціводоканалу”, а там, враховуючи обсяги підприємства, і суми збитків будуть значно більшими.

Нагадаємо, з 14 травня директором “МіськШЕПу” призначено Володимира Урсуляна. Попередній керівник підприємства написав заяву на звільнення

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.