Новини

Єдиний на Буковині фазанарій: де знаходиться і що роблять з птахами

Уже третій рік, як фазани оселилися у Романківецькому лісництві Сокирянського держлісгоспу. Ініціатором створення мисливських птахів став керівник підприємства Олександр Чебан, який прагне розвести популяцію фазанів в районі. Ідея вдалася, бо птахи почуваються тут добре, йдеться у публікації газети .

Харчуються, як кури

… Раніше в приміщенні, де знаходиться фазанарій, лісівники зберігали різний сільськогосподарський інструмент. Навесні 2018 року сокирянські лісівники придбали на Вінниччині 40 фазанів і переобладнали колишній склад під своєрідну пташину ферму. Птахи прижилися й стали давати приплід.

– Нині маємо маточне поголів’я в 43 фазани, – розповідає Микола Дущак, лісничий Романківецького лісництва. – Живуть вони у восьми клітках. У кожній є по самцю, решта – самиці. Їдять зерно різних культур, як кури. Частину фазанів реалізуємо любителям цих мисливських птахів, а частину випускаємо в природу – маємо мисливське поле десять гектарів. Відстрілу ще не було. Яйця збираємо щотижня й віддаємо в інкубатор у Сокиряни. Бажано, щоб яйця були свіжими, тоді буде ефект. Якщо з певної їх кількості вихід молодняка становить 50 відсотків, то це вважається добрим результатом. Несуться курочки у квітні-травні. Якщо в дикій природі одна самка приносить 14-17 яєць, то у нас на три-чотири яйця більше. М’ясо фазанів є дієтичним, воно вельми смачне й має в гурманів чималим попит.

Птах, що майже не літає

Наразі на Буковині це єдиний фазанарій, є любителі-приватники й у наших селах, але похвалитися добрим результатом вони не можуть.

За словами пана Миколи, фазан має довжину тулуба до 85 сантиметрів, а вагу – до двох кілограмів. Клиноподібний хвіст складається з 18 пір’їв. Пір’я у самців яскраве та красиве, різного кольору – золотавого, темно-зеленого, помаранчевого, фіолетового. По краях голови трапотять пучки подовжених пір’їн, які утворюють щось на зразок ріжків. Хвіст має жовто-бурий колір з мідно-фіолетовим відливом. Самці набагато більші від самиць. Фазан дуже обережний і боязкий птах. За першої нагоди намагається втекти. Він гарно бігає і стрибає. Недаремно його вважають одним із найкращих стрибунів серед куроподібних. Проте не дуже добре літає: може пролетіти якихось 70-150 метрів, але швидко втомлюється. Сплять фазани на деревах або зарослях.

У дикій природі вони харчуються здебільшого рослинною їжею, комахами, молодими мишами, ящірками. Здебільшого живуть біля води та в чагарниках, полюбляють заплавні ліси. Головні вороги – лисиці, сови, яструби й вовки.

Більшу частину життя фазани проводять на землі. В Україні ці птахи поширені у південних та південно-східних районах, а також на Закарпатті і на Волині. Після шлюбного періоду самки починають нестися через два тижні. Роблять це своєрідно: яйця відкладають в різних місцях. Тому збирати їх треба самостійно, причому робити це слід акуратно, поки пернаті приймають їжу. Якщо так не робити, самки припинять нестися або поїдять яйця. Щоб самці не поранили один одного, для кожної сім’ї (на одного самця припадає 5-6 самок), потрібно підготувати окремий вольєр.

Для розведення не використовують птахів, яким три роки. Найкраще виводити фазанів в інкубаторі. Яйця повинні мати світлий або темно-коричневий колір. Перед закладкою яйця зберігають не більше двох тижнів і попередньо не миють. Вологість в інкубаторі повинна коливатися в межах 70 %, а температура не перевищувати + 38 градусів. З дня закладки яєць і до вилуплення пташенят повинно минути 24 дні. Після 14-денного перебування прилад слід відкрити на 10 хвилин і дати кладці охолонути. В цей час варто скропити яйця водою. Є ще один спосіб виведення фазанів-класти яйця під курку. Та вилуплених пташенят треба швидко забрати, бо квочка заклює їх.

Як вирощувати

Молодняк слід помістити у велику клітку ( 30 голів на 1 кв. м ). У малій клітці вони можуть подушитися. У приміщенні має бути тепло, не нижче + 32 градусів. Штучне освітлення вимикають на чотири години на добу. За яскравого світла фазанята виростають дуже агресивними.

Для поліпшення виживаності пташенят поять три дні ромашковим відваром – він дезінфікує кишківник. З 11 дня щільність голів на 1 кв. м. зменшують до 20. Приміщення потрібно трохи затемнити, а температуру зменшити до + 27 градусів. На 21 день кількість повинна становити 15 голів на 1 кв.м., а температура у приміщенні +22 градуси. Збільшують і освітлення.

На 40-ий день фазанів поміщають у вольєри. Перші два тижні фазанят годують кожні дві години. А з 15 днів до 2 місяців – 7 разів на день. З 2 до 3 місяців молодняк годують 4-5 разів на день. Пізніше їх переводять на триразове харчування. Вони ненажерливі, потрібна рослинна їжа. Якщо фазанів випустити на город, то з’їдять всіх колорадських жуків. До харчів дають м’ясо-кісткове і рибне борошно, кормові дріжджі, риб’ячий жир, крейду, цукор, аскорбінову кислоту, овочі. А у шлюбний період – антибіотики.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.