Новини

На Буковині чоловік з інвалідністю понад три роки добивався відновлення постачання газу

Судова тяганина може тривати роками. До прикладу, як у випадку пана Миколи. Ще в листопаді 2017 року йому (у чоловіка ІІ група інвалідності) через безпідставну заборгованість відключили газопостачання до будинку. Понад три (!) роки пан Микола добивався, аби газ знову підключили. За цей час чоловік зазнав моральних страждань і змушений був постійно лікуватися. А ще – неодноразово звертався до суду.

Про це йдеться у публікації на сайті Безоплатної правової допомоги.

Саме з рішеннями судів про те, що у нього відсутня заборгованість за спожитий природний газ, пан Микола прийшов по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання БВПД. Адже газова компанія так і не відновила чоловікові постачання газу.

У центрі панові Миколі призначили адвоката – Михайла Ковалюка. Він підготував судовий позов про захист прав споживача до ТОВ “Чернівцігаз Збут”, ПАТ “Чернівцігаз”, які 9 листопада 2017 року безпідставно припинили газопостачання до житлового будинку пана Миколи начебто за борг за спожитий природний газ – 6 617 грн. Адвокат обґрунтував, що позивач є споживачем послуг із постачання природного газу до його житлового будинку, факт оплати за природний газ підтверджують копії квитанцій та дані розрахункової книжки. Газопостачання до житлового будинку здійснювалося з 1994 року до 9 листопада 2017 року. Крім того, рішеннями судів встановлено, що у пана Миколи відсутня заборгованість за спожитий природний газ. Тому у відповідачів не було підстав припиняти газопостачання.

Оскільки постачання газу припинено через дії оператора ГРМ на виконання неправомірного доручення постачальника, саме він відшкодовує побутовому споживачу вартість робіт із припинення і повторного відновлення подачі природного газу після його безпідставного припинення. При цьому постачальник відшкодовує побутовому споживачу збитки (обсяг недовідпущеного природного газу). Адвокат Михайло Ковалюк зазначав, що на адресу відповідачів пан Микола направив заяви про відновлення газопостачання. ТОВ “Чернівцігаз Збут” своїм листом повідомило його про те, що постачальник газу не відновлюватиме газопостачання до житлового будинку чоловіка, оскільки в нього є заборгованість.

Адвокат допоміг пану Миколі скласти акт-претензію, в якій зазначив підстави та розмір нарахованих збитків та надіслав її відповідачам поштовими відправленнями з позначкою про вручення (кожному окремо). Вказані претензії відповідачі отримали 30 березня 2020 року. Згідно з претензією, вартість недовідпущеного газу за період з 9 листопада 2017 року по 31 березня 2020 року становить 36 189 грн., а завдана моральна шкода – 300 000 грн. Однак газопостачання панові Миколі так і не відновили, збитки та шкода не відшкодовані. Тому позивач змушений був звернутися до суду.

Рішенням Вижницького районного суду від 24 листопада 2020 року позов пана Миколи було частково задоволено. Дії ПАТ “Чернівцігаз” та ТОВ “Чернівцігаз Збут” із безпідставного припинення розподілу природного газу до житлового будинку, визнано протиправними та зобов`язано відповідачів відновити газопостачання споживачу. Також з ПАТ “Чернівцігаз” та ТОВ “Чернівцігаз Збут” в рівних частинах стягнуто по 9 000 грн. на користь позивача за спричинену моральну шкоду. У решті позовних вимог було відмовлено.

Далі адвокат пана Миколи подав апеляційну скаргу, в якій просив рішення суду першої інстанції скасувати в частині відмови у задоволенні позовних вимог щодо стягнення з відповідачів на його користь у солідарному порядку вартості недовідпущеного природного газу – 36 817 грн, змінити в частині стягнення з відповідачів у рівних частинах спричиненої моральної шкоди – 9 000 грн. та стягнути з відповідачів на користь позивача 300 000 грн спричиненої моральної шкоди. Адвокат посилався на те, що рішення суду в оскаржуваних частинах є незаконним та необґрунтованим. Позивач є людиною похилого віку, інвалідом ІІ групи. У зв`язку з безпідставними заборгованостями його будинок із листопада 2017 року і по теперішній час відключений від газопостачання, через що він зазнав моральних страждань та вимушений неодноразово лікуватися.

Врешті апеляційний суд зазначені позовні вимоги задовольнив частково. Постановив стягнути з ТОВ “Чернівцігаз Збут” на користь позивача 36 817 гривень вартості недовідпущеного природного газу, а рішення Вижницького районного суду в частині стягнення моральної шкоди ТОВ “Чернівцігаз Збут” змінити і стягнути на користь позивача 10 000 гривень.

При складанні апеляційної скарги адвокат керувався ст.ст.351,352,354,356,374,376 ЦПК України.

Справа № 713/676/20

Коментує адвокат Михайло Ковалюк, який співпрацює з системою БПД:

Чи може позивач відшкодувати завдану йому моральну шкоду у повному обсязі?

Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів. Шкода може бути відшкодована грішми, майном або в інший спосіб. Говорячи про грошове відшкодування, яке залежить від окремих категорій справ, слід зауважити, що його розмір визначає суд залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також із урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності та справедливості.

Складність справ щодо визначення розміру відшкодування моральної шкоди полягає в тому, що українське законодавство не передбачає ознак, які визначають максимальний і мінімальний розміри моральної шкоди. Єдиної обов’язкової до використання методології обчислення суми моральної шкоди не існує. Розмір моральної шкоди може бути визначений:

● на основі суми, яку заявляє позивач, і прийняття остаточного рішення, користуючись принципами розумності та справедливості;

● на підставі висновку експерта (судово-психологічна експертиза);

● самостійно судом.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.