Новини

У червні пенсіонери отримають підвищенні пенсії: кого це стосується

У червні в Україні проведуть щорічний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Він буде здійснено автоматично, звертатися до Пенсійного фонду громадянам не потрібно.

Про заявив радник міністра соціальної політики Микола Шамбір, пише “UA: Перший”.

“Перерахунок працюючим пенсіонерам проводиться щорічно з 1 квітня. Для цього враховується останній період роботи особи за лютий місяць включно. Це зроблено спеціально для того, щоб людям не треба було йти до Пенсійного фонду. Але пенсіонер може і сам звернутися до Фонду для перерахунку виплати, як тільки у нього закінчується черговий 2-річний період роботи. Тобто, якщо у людини цей період закінчується у вересні, то вже в жовтні вона може самостійно звернутися до ПФУ для перерахунку пенсії. І такий перерахунок буде проведений з моменту звернення до органів Фонду з відповідною заявою”, – пояснив Микола Шамбір.

За його словами, якщо людина самостійно не звернутися до Фонду, то їй перерахунок пенсії буде здійснено автоматично тільки з квітня наступного року.

При цьому, як зазначив радник міністра, в червні працюючі пенсіонери отримають не тільки підвищений розмір пенсії у зв’язку з індексацією, а й доплату за квітень-травень.

“Те, що перерахунок проводиться в червні, а не в квітні, пов’язано лише з впровадженням квартальної звітності. Для того, щоб отримати дані про періоди роботи пенсіонерів по лютий включно, треба дочекатися даних звіту, які подаються до 9 травня. Відповідно, інформація про роботу і стаж стає доступною тільки до червня. Але все одно перерахунок буде проведений з 1 квітня. У червні люди отримають доплату за квітень-травень”, – констатував Микола Шамбір.

На індексацію можуть розраховувати близько 2 млн чоловік. Зокрема, пенсію перерахують тим пенсіонерам, які працюють, і кому виплата була призначена або перерахована до 1 квітня 2019 року. Перерахунок пенсії залежить від зарплати і тривалості страхового стажу та визначається для кожного пенсіонера індивідуально.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.