Новини

«Гроші за газ платимо, а його нема»: на Буковині два села залишилися без газу

Із 14 травня села Банилів та Слобода-Банилів залишилися без газу. Як повідомила місцеву владу регіональна газова компанія “Чернівцігаз” тимчасовий газовий перехід Джурів ( Снятинський район) – Банилів протяжністю 731 метр через річку Черемош після зими став непридатним для експлуатації через часткову розгерметизацію.

Тому в аварійному порядку припинили подачу газу, йдеться у публікації .

Для того, щоб відремонтувати газопровід, потрібно два мільйони гривень. Власних коштів для ремонтних робіт газовики не мають, а вважають, що ці кошти повинен виділити уряд та місцеві громади.

У Людмили Рільчук троє малих дітей. Палить дровами. На подвір’ї поставила цегляний піднавісик і на ньому варить їжу. Каже, що дрова теж дорогі.

74-річний Іван Чорногуз із Банилова розповідає, що гроші за газ вони платять, а його немає.

“Без газу біда: утримуємо з дружиною п’ятеро свиней, годуємо сухими кормами, після вживання яких тваринам потрібна вода, бажано тепла. На газі її можна нагріти швидко й багато, а на світлі сутужно… Гроші за газ платимо, а його немає. Громада теж не має таких коштів. Невже доведеться чекати на газ знову до зими?”, – розповідає чоловік.

“В ОДА нам порадили звернутися до міністерства енергетики, а там відповіли, що “Чернівцігаз” приватна структура, якій належить 80 відсотків газопроводу, й зобов’язали ОДА вирішити проблему з газопостачанням, – каже Василь Соломко, голова Банилівської ОТГ.

“Щоб газогін запрацював, на ремонт потрібно 200-300 тисяч гривень. Такі гроші громада готова виділити, але ми не маємо права ремонтувати його. Також є інший вихід – пустити до нас газ з мережі Брусниця – Вашківці. Та цього ніхто не хоче робити. Нині голова нашої РДА Михайло Чорней перебуває в Києві й намагатиметься вирішити газову проблему. Якщо до першого червня вона не буде вирішена, то громада другого червня о 7-ій годині перекриє автодорогу Чернівці – Вижниця. Про це вже повідомлені правоохоронці, ОДА та РДА”, – додає голова ОТГ.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.