Новини

Вітамінна бомба: топ-7 найкорисніших продуктів початку літа

Літо – це найбільш врожайна пора року, коли прилавки магазинів ломляться від свіжих фруктів і овочів. У перший літній місяць сезонних продуктів ще не дуже багато, але достатньо, щоб поповнити запаси вітамінів після довгих холодів.

Дієтологи назвали 7 найкорисніших продуктів харчування, які варто включити в раціон на початку літа, пише Уніан.

Рання груша

Скоростиглі сорти груш вже в червні дають перші плоди. Соковиті і низькокалорійні груші чудово підійдуть для десерту. Груша добре зберігає свої властивості при запіканні, що дозволяє використовувати її в різних рецептах і теплих салатах.

Цей фрукт корисний при діабеті, захворюваннях печінки і для профілактики хвороб серця і судин. Зелені груші містять лютеїн і зеаксантин, які корисні для зору.

Гливи

На початку літа в лісах з’являються перші гливи – ніжні, злегка солодкуваті гриби з дуже широким застосуванням в кулінарії. Гливи можна тушкувати, варити, запікати, використовувати в супі і пирогах, готувати з них соус.

Ці гриби містять багато фосфору, заліза, калію, цинку. Також в гливі міститься більше клітковини і вітамінів B1 і B2, ніж у багатьох фруктах і овочах.

Імбир

Ранній імбир вже можна знайти в продажу або зібрати перший домашній урожай. Користь імбиру важко переоцінити. Ще з давніх-давен цей продукт відомий як тонізуючий, жарознижуючий і очищуючий засіб.

У спекотну пору року важливо поповнювати запас води, а з додаванням меленого імбиру вода стане ще кориснішою. Також продукт корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нудоті, діабеті і хворобливій менструації.

Мангольд

Мангольд – це підвид буряка, який дозріває до початку літа. На відміну від споріднених рослин, в мангольді їстівною частиною є листя. У першій половині літа ними можна замінити капусту.

Листя мангольда тушкують, смажать, додають в супи і яєчню, готують з них борщ і салати. Овоч корисний високим вмістом вітамінів К і Е, а також натрію, магнію, заліза, рибофлавіну, фолієвої кислоти. Мангольд застосовують при діабеті, анемії, сечокам’яній хворобі.

Редис

Цей хрусткий і злегка гострий коренеплід – один з найпопулярніших овочів літа. Перший урожай редиски збирають вже на початку червня. У редисці багато вітамінів С і В, калію. Вона позитивно впливає на здоров’я судин, покращує травлення, знижує відчуття голоду.

Щавель

На початку літа збирають перші листи щавлю. Цей продукт – справжнє джерело корисних мікроелементів і вітамінів. Щавель є багатим джерелом калію, також в ньому міститься кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, йод, фтор, марганець, цинк, мідь.

Вживання щавлю покращує травлення і благотворно впливає на роботу печінки. Він використовується при головному болю, висипу, кашлі. Ця зелень є хорошим кровоочисним, болезаспокійливим, кровоспинним засобом.

Червона смородина

Ранні сорти смородини вже в червні радують господарів кисло-солодкими ягодами. Користь червоної смородини неоціненна: вона містить дубильні речовини, вітаміни С і Р, мінеральні солі, залізо.

Ягода діє як жовчогінний, жарознижуючий і протизапальний засіб, корисна для судин, пробуджує апетит. Корисні властивості смородини зберігаються при заморожуванні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.