Новини

Різноманіття гідронасосів та специфіка їхньої експлуатації*

Сучасну промисловість складно уявити без використання гідравлічного обладнання. Ці відносно невеликі пристрої здатні виконувати безліч корисних функцій: від роботи з великими вантажами до забезпечення мастилом інших агрегатів. Гідронасоси є найбільш затребуваними пристроями свого типу.

Принцип їхньої роботи полягає у витісненні рідини, що дозволяє отримати необхідну енергію. Обираючи гідравлічний насос для певних умов використання, слід враховувати наступні моменти:
робочий тиск та об’єм;

допустимий розмір;

об’єм камер і тип рідини;

частоту обертання валу;

ремонтопридатність і вартість.
На українському ринку представлений великий вибір гідронасосів різних видів, кожен з яких має певні плюси та мінуси, особливості обслуговування та рекомендовані умови використання. Незважаючи на схожий принцип роботи, відмінності можуть бути дуже суттєвими та здатними позитивно або негативно вплинути на кінцевий результат.

Класифікація гідронасосів за їхньою конструкцією, популярні моделі

Залежно від конструкції та робочого елементу, гідронасоси бувають одного з чотирьох видів:
ручні;

поршневі;

шестеренчасті;

пластинчасті.
Розглянемо кожен різновид та специфіку його використання більш детально. І почнемо з ручних як найбільш простих. Ці прилади працюють автономно — їм не потрібен двигун, бо його заміняє фізична сила людини.

Гідравлічні насоси ручні

Ручні гідронасоси зустрічаються у галузі автомобілебудування. Вони ідеально підходять на роль додаткового або аварійного механізму, що забезпечує енергією двигун. До найбільш популярних моделей можна віднести гідронасоси РМ-2, РМ-6, НПГ-М та НПГ-МС. Їх використовують для подачі мастил у промислових системах і на об’єктах сільського господарства.

Поршневі гідронасоси

Вони нагадують конструкцію ручних насосів, але використовують вже механічну енергію приводу. Головні переваги — невеликий осьовий розмір і тиха роботи. Вони поділяються на аксіально-поршневі та радіально-поршневі. Серед перших можна відзначити моделі серій РМНА, НАР, НАС та інші. Це найбільш поширений тип обладнання. Вони здатні розвивати високий тиск при відмінній частоті обертів. Ключова перевага аксіально-поршневих моделей — максимальний КПД. До недоліків можна віднести лише їхню вартість.

Радіально-поршневі гідронасоси

Радіально-поршневі гідронасоси дешевше коштують, але мають великі габарити і сильну пульсацію під час подачі рідини. Популярні прилади: Н400Е, У27 (різних модифікацій), 50НР.

Шестеренчасті гідронасоси — обладнання роторного типу. До переваг можна віднести:
простоту устрою;

компактність;

невелику вагу.
Подібні насоси застосовують у системах з низьким рівнем робочого тиску. Їх встановлюють на різних промислових та сільськогосподарських об’єктах. Наприклад, модель Г11-11А, одна з найбільш затребуваних на ринку, характеризується номінальним тиском 0,5 МПа і потужністю 0,14 кВт. Вона підходить для забезпечення мінеральним маслом станків та інших стаціонарних машин. Цей гідронасос здатен забезпечити подачу зі швидкістю 5 літрів рідини за хвилину.

Пластинчаті гідравлічні насоси

Останній вид гідравлічних насосів — пластинчасті. Це такі популярні моделі, як БГ12-41Б, С12-4М-2, НПлР 20/16. Подібні гідронасоси характеризуються низьким рівнем шуму, високою продуктивністю, рівномірністю подачі рідини та малими габаритами. Їх використовують в енергетиці, хімічній галузі, машинобудівництві. Вони здатні створювати високий тиск і навіть працювати певний час «насуху».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.