Новини

Навіщо люди стукають по дереву та плюють через ліве плече

Здавна існує незвичайна прикмета. Люди плюють через ліве плече і стукають по дереву тричі.

У цьому обряді є таємничий підтекст. Навіть зараз прикмета не втратила свою актуальність, інформує Ukr.Media.

Чим особлива прикмета щодо стукання по дереву

Раніше люди постійно дотримувалися різних прикмет. У сучасному суспільстві культура пращурів йде далеко у історію. Однак все ж таки деякі повір’я досі використовуються. Одним з таких прикладів є стукіт по дереву.

Раніше люди вірили, що таким чином вони можуть звернутися до добрих духів. Нібито ті живуть саме у деревах. Саме тому дотик до стовпа був певним обрядом. Нерідко дерева називають також місцем сили.

До добрих духів зверталися, щоб захистити родину від поганих звісток, зміцнити здоров’я рідних. Якщо постукати тричі, то це означає прохання про заступництво. Попри зміну культу, прикмета залишилася актуальною. Християни перейняли певні знання у язичників.

Стукають саме тричі по дереву не без приводу. Така кількість рухів означає єдність святих. Саме тому дане число має якийсь таємничий підтекст. Не лише у християнстві “3” є особливою цифрою.

Наприклад, в ісламі також вважається, що у цьому числі полягають три форми життя. Саме тому число має сакральний сенс.

Навіщо люди плюють через плече

Здавна існує прикмета, що на лівому плечі у людини сидить темна сила, а на правому — янгол-охоронець. Плювання через плече прийшло ще з язичницьких часів.

Однак у період християнства прикмета трохи змінилася. Плювання через ліве плече означало спробу відігнати нечисту силу, яка намагалася збити з пантелику.

За допомогою плювка через плече люди намагалися не лише вберегтися від поганих звісток, а й попередити самозурочення.

Церковнослужителі розповідали, що нечиста сила може завести у глухий кут. Саме тому слід періодично плювати через ліве плече і стукати тричі по дереву.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.