Новини

Улітку чимало буковинок їздять в інші країни на сезонні роботи

Улітку чимало буковинок їздять в інші країни на сезонні роботи. Вони є переважно в сільському господарстві та сфері послуг.

Є багато сайтів та агентств, які пропонують різні вакансії. Зокрема, фермери шукають працівників на збирання врожаю. Можна влаштуватися в готелі покоївкою, прибиральницею, помічницею кухаря. Пропонують також роботу в супермаркетах і догляд за літніми людьми.

Про це йдеться у публікації ” ” від 6 червня, пише molbuk.ua

“Працюємо шість днів на тиждень”

Марина поїхала в Польщу на збір полуниці.

– Удома працюю вчителькою англійської мови. Під час літніх канікул вирішила трохи заробити. Чотирирічну доньку, яку виховую сама, залишила з батьками, – розповіла Марина. – До цього фермера їду не вперше, знаю, що він порядна людина, добре ставиться до працівників. Хоча робота ця досить важка. Починаємо о шостій годині ранку і закінчуємо о шостій вечора. Працюємо шість днів на тиждень, відпочиваємо тільки в неділю. Не кожен витримає такий темп, особливо коли дуже спекотно. Але я виросла в селі, тому звикла до такої роботи на полі.

Зарплата залежить від кількості зібраної полуниці. “За кілограм полуниць платять по два злотих (понад 20 гривень). За місяць можна заробити 60-70 тисяч гривень. Правда, частину грошей доведеться витратити на харчування, – пояснила жінка. – Фермер забезпечує працівників безплатним житлом, довозить до місця роботи. Коли закінчиться сезон полуниць, може, залишуся ще на малину та чорницю”.

Ольга Лоїк теж збирає полуницю, але в Німеччині. У жінки шестеро дітей, яких вона залишила на чоловіка.

– У селі важко знайти роботу, а дітей треба одягнути, взути. Тому доводиться їздити на заробітки. У Німеччині великий попит на сезонних працівників, зокрема на збирання ягід й овочів, вирощування декоративних рослин у теплицях. Досвіду не вимагають, але треба знати німецьку хоча б на мінімальному рівні – розповіла Ольга. – Зі мною працюють українки з різних областей. Робочий день триває майже по десять годин. За місяць роботи в полі можна заробити від 1200 до 1700 євро.

Фермер забезпечив нас безкоштовним житлом, а харчування – своїм коштом. Складаємося всі разом на продукти й готуємо по черзі. На обід беремо із собою бутерброди та воду.

За кілограм чорниці – п’ять євро

Буковинка Ірина поїхала аж у Фінляндію на збір лісових ягід.

“Тут живе моя старша сестра, яка виїхала з дітьми ще на початку війни. Тому вже другий рік влітку приїжджаю сюди на роботу, – каже жінка. – Мешкаємо в котеджах, де є кухня, гаряча вода, вбиральні. Надають автобус і велосипеди на поїздки за покупками. Працюємо по 8-10 годин. За кілограм чорниці та брусниці платять три-п’ять євро, журавлини – два-п’ять євро. Але це вже перебрані, без листочків. Найвигідніше, хоча й найважче, збирати морошку – по чотири-десять євро за кілограм.

За день, якщо мати досвід, можна заробити до 100-150 євро, а за місяць – три-чотири тисячі євро. Збираємо ягоди у відра або кошики за допомогою спеціального інструмента – невеликого ковшика. Що більше назбираєш, то більше отримаєш. Хоча робота дуже виснажлива”.

Якщо їхати на сезонні роботи за оголошенням на сайті або через агентство, Ірина радить добре перевірити інформацію, щоби не потрапити в пастку шахраїв. Дізнатися про умови праці, зарплату, вимоги. Також треба визначитися, де зможете працювати.

– Буває так, що міська жінка, яка не звикла до фізичної праці, через два-три тижні вже хоче повертатися додому. Варто укласти договір із роботодавцем на період роботи, щоби не було неприємних сюрпризів, – радить жінка. – Якщо ще до приїзду пропонують високу зарплату, безкоштовне житло й харчування, то це має викликати підозру. Треба взяти із собою відповідний одяг та взуття, бо працювати доведеться в лісі.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.