Новини

«Як громада існуватиме без пошти?»: в області скорочують листонош, люди скаржаться

Для багатьох громад скорочення листонош стало проблемою, адже є чимала кількість літніх людей, які отримували пенсію чи підтримували зв’язок зі світом за допомогою пошти.

Про це йдеться у матеріалі molbuk.ua

“Листоношам дуже важко, адже в нас гори”

73-річний житель села Дихтинець на Путильщині Іван ТЕРЕН прийшов із цією проблемою до редакції ” “. Чоловік розповів, що в його місцевості минулого року з чотирьох листонош залишили лише одну та завідувачку відділення.

“Зараз триває передплатна кампанія на друге півріччя. Понад 40 людей у селі передплачували собі газети. Та останню листоношу хочуть скоротити. Усі її обов’язки перекинули на завідувачку відділення й водночас залишили її працювати на 0,8 ставки. Керівниця відділення пошти просто не має сили ще й передплату оформлювати. Наша територія не рівнинна. У нас непросто проїхатися однією вулицею й швидко рознести пошту. Листоношам дуже важко, адже в нас гірська місцевість. Ситуація критична. Як може існувати громада без пошти?” – каже Іван Терен.

Приблизно 260 людей у селі отримують пенсію через пошту. Лише 10-15 особам вона приходить на картку банку. До того ж у селі немає банкомата, і багато пенсіонерів не мають змоги прийти та зняти готівку.

Минулого року жителі Дихтинця зверталися до народного депутата Максима Заремського. Він мав розмову з генеральним директором “Укрпошти” Ігорем Смілянським та обласними керівниками. Проте ситуацію не вирішили.

Перший заступник селищного голови Путили Василь Гордей зазначив, що ситуація дійшла до такого рівня, що громада змушена була звертатися до голови ОВА Руслана Запаранюка та голови облради Олексія Бойка.

“Наші депутати звернулися з цією проблемою, оскільки масове скорочення працівників поштового відділення унеможливлює здійснення доставлення пенсій, преси, квитанцій соціально незахищеним верствам населення. У звернені ми вказали кількість людей, які користуються поштою, протяжність зони обслуговування кожного листоноші та їхню ставку, описали проблему, але відповіді так і не отримали” – ділиться Василь Гордей.

Єдине, що листоноші виділили, – це велосипед

У Волоківській громаді ситуація не краща. Волоку та Грушівку обслуговує лише завідувачка відділення.

“Нам це питання дуже болить, оскільки одна людина має обслужити три-чотири тисячі людей. До нас приїжджає раз на тиждень машина, яка привозить посилки. Багато хто стоїть у черзі, щоб їх отримати. Завідувачка сама бігає селами, роздає пенсії, пресу, квитанції та приймає платежі. Заробітна плата в неї маленька. Єдине, що їй виділило керівництво, – велосипед. Мене це дивує, адже багатьом пенсіонерам треба приносити все індивідуально, а на це не звертають уваги”, – каже голова Волоківської ОТГ Валентин ГЛОПІНА.

Відбулося скорочення також у Недобоївській громаді, однак за словами голови ОТГ Юрія Юзви, нарікань від людей він не чув.

“У нас скоротили кількість працівників, є виїзні відділення, однак ніхто поки що не скаржився на це”, – говорить Юрій Юзва.

Кореспондентка ” ” зателефонувала директору з розвитку мережі Чернівецької філії “Укрпошта” Ігорю ЯРОШУ, на що отримала відповідь: “З цим питанням потрібно звертатися не до мене, а до наших пресслужб і писати інформаційний запит”, – зазначив Ігор Ярош.

” ” надіслав інформаційний запит у Чернівецьку філію “Укрпошти”. Ми запитали таке: скільки впродовж 2023 та 2024 років в області та місті Чернівці було ліквідовано поштових відділень і скорочено листонош, скільки було ліквідовано відділень у гірських і рівнинних районах, яка середня зарплата листонош і скільки з них працює на повну ставку тощо.

Відповідь обов’язково опублікуємо.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.