Новини

Зрубали лісові насадження: на Буковині фермер самовільно звільнив від дерев понад 5 га землі

До редакції звернувся 80-річний мешканець Вашківців, що на Вижниччині, Борис Супрович, керівник ТзОВ “Промінь”. Він поскаржився на те, що фермер Юрій Перепелиця самовільно вирубав понад п’ять гектарів площі, вкритої лісовими насадженнями. Мовляв, можете пересвідчитися на власні очі.

Дерева зникли, незабаром не буде і пеньків

…Ділянка знаходиться в урочищі Між ярками, що на околиці Вашківців. Ще здалеку ми побачили дим й понад двадцять куп викорчуваних пеньків із корінням. Також працювала спеціальна техніка. Робітники палили зрубане гілляччя. Свіжозрізані пеньки різного діаметру свідчили про те, що тут росли не чагарники, а повнокровні дерева діаметром 15-60 сантиметрів. Внизу на дорозі стояв чорний джип, який, як сказав Борис Супрович, належить фермеру Юрію Перепелиці. Ми хотіли з фермером поспілкуватися, однак той став виганяти нас із площі. Мовляв, забирайтеся звідси, бо це приватна власність. Пан Борис зателефонував до голови Вижницької райдержадміністрації Михайла Чорнея, розповів про ситуацію, просив приїхати й подивитися на зрубане узлісся. Чиновник відповів, що він відбув із гуманітарною допомогою на Схід, а наразі просив викликати на місце події поліцію. Поки правоохоронці доїжджали, пан Супрович повідав свою історію.

– У 2015 році мені як підприємцю було виділено міськрадою земельну ділянку площею майже 12,3 гектара, з яких 8,3 гектара нашими працівниками було звільнено від заліснення та чагарників, і земля стала придатною для насінництва, – розповідає Борис Супрович. – Решта ж земель настільки заліснені, що не придатні для вирощування сільськогосподарських культур. Що цікаво, всій площі було встановлено однакову нормативно-грошову оцінку. За оренду землі наше підприємство справно платило орендну плату. Більше того, платили навіть більше, ніж потрібно було. Тепер же нас хочуть оштрафувати за те, що ми нібито самовільно захопили земельну ділянку. Торік, зібравши врожай, ми посіяли озимий ріпак. Наприкінці минулого року міськрада організувала публічні торги, на яких виграв фермер Юрій Перепелиця, котрий нині й взявся за вирубку лісових насаджень. Ця заліснена ділянка давно мала би бути передана лісовій галузі, скажімо, Берегометському держлісгоспу. Цього зроблено не було. Чому, мені не відомо. Коли ж проводили аукціон, то я письмово звернувся в державні структури щодо того, що п’ятигектарна земельна ділянка повністю не придатна для землеробства через лісові насадження. За моєю оцінкою, вирубана незаконно ділянка вартує понад мільйон гривень. Скоєний злочин, причому, групою осіб. Де зрубана деревина, мені не відомо. Хотів би дізнатися, скільки грошей від реалізації деревини, якщо така відбулася, надійшло в казну Вашківецької об’єднаної територіальної громади. Коли ж почалося вирубування деревини, звернувся в різні державні інстанції: держгеокадастр, обласну прокуратуру, нашу мерію, екологічні служби, поліцію. Отримав відписки. Щоправда, з Вижниці приїжджав слідчий, обіцяв розібратися, однак вирубку ніхто не припинив. Тепер вже пізно, бо дерева невідомо куди зникли, незабаром не буде й пеньків з коріннім та дрібним гілляччям. Вважаю також, що Вашківецька ОТГ мала б нашому підприємству відшкодувати збитки, завдані посівами ріпака в серпні минулого року, й проплачену суму за оренду землі в розмірі 9600 гривень, а також переплату в розмірі 38,4 тисячі гривень.
Проте найбільш принциповим питанням залишається вирубка лісових насаджень, вважає Борис Супрович. Бо це кримінальний злочин, за який винуватці повинні понести кримінальну відповідальність. Голова Вижницької РДА Михайло Чорней обіцяв допомогти розібратися в цій ситуації. У Вашківцях місцеві мешканці добре знають мою принциповість і ділові якості, адже я протягом 21 року очолював тут спиртзавод, побудував соціальну інфраструктуру. Це підприємство працювало б і донині, якби не об’єктивні та суб’єктивні причини. Відродити його можна і треба. Потрібна лише воля й бажання місцевої та регіональної влади, а інвестори є, слід тільки зацікавити їх. Якщо це станеться, то вашківчани матимуть роботу вдома, а не їздитимуть на заробітки за кордон.

Міськрада нічого відшкодовувати не збирається

Додамо, що 16 квітня Борис Супрович отримав листа від міського голови Миколи Перча, який вказує на те, що земельна ділянка “Променя” не надавалася ні у власність, ні у користування, а орендна плата не нарахувалася. Що ж до лісових масивів, то їх тут не зафіксовано, а на землі лісового фонду ця земельна ділянка не накладається. Також, як йдеться в офіційній відповіді, будь-яких відшкодувань ТзОВ “Промінь” Вашківецькою міською радою здійснюватися не може, бо, мовляв, вимоги товариства є необґрунтованими. А ще зіслався на інформацію держгеокадастру про те, що вся ділянка призначена для ведення товарного господарства, про лісові насадження ж – ні слова. Отже, вихід один – конфлікт повинен вирішуватися в судовому порядку.

… Поліцейський патруль, який невдовзі прибув на місце порубки, відібрав пояснення у Бориса Супровича та фермера Юрія Перепелиця та обіцяв доповісти про це своєму керівництву.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.