Новини

Найбільше хабарів в медицині та освіті: Чернівці очолили рейтинг міст за рівнем корупції

Чернівці стали лідером всеукраїнського рейтингу за корупцією в медицині.

Про це свідчать результати дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту, пише molbuk.ua.

Згідно з оприлюдненими даними, у Чернівцях зафіксували найвищий індекс частоти корупційних випадків – 0,3. Далі йдуть Дніпро та Одеса. На четвертій сходинці цього рейтингу опинився Львів.

Найменший рівень частоти корупційних випадків зафіксований у Черкасах, Луцьку, Сумах та Чернігові. Там індекс складає 0,1.

Результати цього дослідження були створені на базі відповідей жителів міст на запитання “Доводилось (були змушені чи по добрій волі) робити подарунок, давати чи платити хабар представникам місцевої влади для отримання послуги чи документу?”.

Зазначається, що упродовж останніх шести років індекс частоти корупційних випадків знижується – з 0,5 у 2015 році до 0,2 у 2024 році.

Хоча корупція залишається проблемним питанням для українців, переважна більшість громадян у всіх областях (79%-93%) заявили, що не стикалися з корупцією при отриманні послуг у місті.

“Різке зниження кількості тих, хто стикався з корупцією на місцевому рівні, є важливим результатом для України. Це свідчить про роботу, яку провели місцеві органи влади, щоб побороти корупцію та зосередитись на потребах своїх виборців”, – сказав Стівен Нікс, директор IRI у Євразії.

Найбільший відсоток респондентів стикався із корупційними діями у медичних закладах. У порівнянні з 2019 роком цей показник знизився з 31 до 19%. У Чернівцях 21% респондетів відповіли, що особисто давали хабарі або подарунки у цих закладах.

На другому місці – освітні заклади. 8% респондентів стикалися з корупцією в цих закладах протягом останніх двох років. У 2019 році цей показник складав 17%. У Чернівцях хабарі у закладах освіти давали 9% опитаних.

І третє місце займає поліція – 6% опитаних. Серед чернівчан хабарі давали 5% респондентів.

Опитування проводилося Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше.

Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.