Новини

Невідома Буковина: таємниці Єврейського цвинтаря

На західній стороні вулиці Зеленої у Чернівцях розташований Єврейський цвинтар, який займає західну частину Горечівського пагорба.

Тут спочивають ізраїліти, які споріднилися з Чернівцями, впродовж століть беручи активну участь у міському житті.

Про це йдеться у виданні “CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише molbuk.ua

Давній єврейський цвинтар (кіркут або окопище) розташовувався в районі нинішньої вулиці Моцарта. У 1860 році почалися поховання на новому кладовищі з західного боку вулиці Цвинтарної (Зеленої).

Якщо первісно на кіркуті встановлювалися традиційні надгробки – мацеви, то з кінця ХІХ століття стали поширюватися “європеїзовані” пам’ятники і каплиці. Відтоді відомі каменярські майстерні Москалюків, Кукурудзи. А поховання радянського періоду вже не дуже відрізнялися від інших цвинтарів (стели, обеліски), щоправда, без релігійної символіки.

Територія цвинтаря розбита на 137 полів-кварталів. Усього тут поховано понад 50 тисяч небіжчиків.

Далі на південь розташовані найдавніші поля, заповнені старими мацевами. Поруч на полі було влаштоване “Кладовище героїв” – 400 румунських громадян – жертв терору НКВС 1940-1941 років та загиблих у румунській армії під час боїв 1941-1942 років.

На території єврейського некрополя знаходиться ще декілька унікальних меморіальних поховань. На “Цвинтарі Героїв” спочивають євреї, які загинули в роки Першої світової війни.

До тих часів належить поховання російських вояків-мусульман. Магістрат не дозволив їх захоронити на християнському цвинтарі, тому 33 магометанці упокоїлися на ділянці за кіркутом, яку пізніше прийняло єврейське кладовище.

Нині Єврейський цвинтар у Чернівцях є одним із найбільших вцілілих кіркутів у Центрально-Східній Європі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.