Новини

День літнього сонцестояння 2021: що означає, коли припадає, історія та традиції

Сонцестояння – це момент у річному обертанні Землі довкола Сонця, коли спостерігається найкоротший день або найкоротша ніч.

Що таке літнє сонцестояння, з’ясував УНІАН.

Літнє сонцестояння – найкоротша ніч і найдовший світловий день у році, коли Сонце досягає максимально високої позиції.

Цей момент вважається початком астрономічного літа та важливою подією, що відбувається в Сонячній системі, адже він знаменує початок літа в північній півкулі Землі й початок зими у південній.

Коли День літнього сонцестояння 2021
Літнє сонцестояння зазвичай наступає 20 або 21 червня, залежно від року. У високосні роки він зазвичай відбувається 20 червня, а у звичайні – 21 червня.

У 2021 році День літнього сонцестояння – це 21 червня.

Що означає літнє сонцестояння

Літнє сонцестояння настає тоді, коли нахил осі обертання Землі в напрямку Сонця досягає найменшого значення, а Сонце навпаки – максимально високої для спостерігача позиції.

У цей день настає астрономічне літо, проте насправді планета вже розвертається до зими. З цього моменту Сонце поступово схилятиметься небосхилом нижче, дні ставатимуть коротшими, а ночі – довшими.

Історія літнього сонцестояння

День сонцестояння люди почали вшановувати ще в давнину, наділяючи його містичним значенням. Європейські народи, зокрема, вважали його особливим та влаштовували масові гуляння і проводили різноманітні обряди.

У слов’ян день літнього сонцестояння мав різну назву: Коловорот, Духів день, Колосок, Ярилів день, Солнцекрес.

Люди вірили, що цього дня рослини досягають максимуму цілющих якостей, а сили природи можуть очищати й оздоровлювати людей. Зібраними в цей період травами, наприклад, лікували впродовж усього року.

Загалом цей день символізує родючість землі, культурну спадщину та тисячолітні традиції й грає важливу роль у зміцненні зв’язків між корінними народами на основі взаємоповаги, взаємодоповнюваності, взаємності і співпраці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.