Новини

«Не забудемо, не пробачимо»: як склалося життя родин Героїв Небесної Сотні з Чернівців

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Чернівці мають двох Героїв – Василя Аксенина та Олександра Щербанюка.

Про те, як склалося життя родин Героїв, читайте у публікації .

“Зрозумів, що гроші – ніщо”

У Василя Аксенина залишилися дружина Тетяна та двоє синів – Юрій і Богдан. В Олександра Щербанюка – дружина Наталія, донька Оля та син Даниїл – на той час ще школяр.

У час, коли розпочалася Революція гідності, старшому синові Василя Аксенина Юрію було 24 роки. Юнак мав невеличкий бізнес на Калинівському ринку і намагався заробити трохи грошей. Проте загибель батька враз усе змінила. Юрій усвідомив, що гроші не допоможуть йому стати щасливішим. Він покинув бізнес і зайнявся волонтерством, громадською діяльністю. Воював у складі підрозділу “Добровольчий український корпус”.

“Втрата батька кардинально змінила мій світогляд. Я зрозумів, що гроші не роблять людиною щасливою. Подумав тоді, що про власний добробут ще встигну подбати. А зараз треба продовжити справу батька і загалом Революції гідності”, – розповідає Юрій.

Зараз Юрій Аксенин очолює громадську організацію “Родина Героїв Небесної Сотні”, до якої входять родини 98-ми Героїв України.

Молодший син Василя Аксенина Богдан із раннього дитинства визначився, що хоче стати лікарем. Зараз він працює хірургом-травматологом.

Богдан згадує, як батько любив птахів.

“Кого лише не було у нас вдома! 10 журавлів, павичі, голуби… Ви навіть не уявляєте, яке у нас було “спортивне орієнтування”, коли якийсь птах втікав і ми з татом виходили його шукати. Часто про “втікачів” нам повідомляли сусіди або знайомі: вони вже знали, що це птахи Аксениних.

Тепер птахів довелося віддати, бо за ними нікому доглядати.

Богдан зізнається: досі не може змиритися із загибеллю батька. Час минає, а легше не стає.

“Ця втрата мене однозначно змінила, пережити її у нас із братом ніяк не виходить. Не можемо пробачити і забути. Із цим доводиться жити. Це неймовірно складно…”

“Планували купити мотоцикл”

Дружина Олександра Щербанюка Наталія вже дочекалася від доньки Олі двох внуків: 4-річного Сашка, названого на честь дідуся, та 2-річної Катріни.

Синові Даниїлу зараз 22 роки. Він також вирішив отримати фах психолога. Проте після навчання пішов працювати не за спеціальністю, а до комп’ютерної академії. Там викладає учням кілька предметів, серед них – робототехніку.

У хлопця завжди був потяг до техніки, майстрування. Із батьком вони планували купити мотоцикл і зайнятися його “апгрейдингом”.

“У Даніка з батьком було багато спільних захоплень. Наприклад, велоспорт. Також вони часто розмовляли на різні теми. Сашко навчав сина розрізняти добро і зло, радив, як вчинити у тій чи іншій ситуації. А саме перед загибеллю вони планували купити мотоцикл. Це я вже потім дізналася. Бо вони ж він мене “шифрувалися”, знали, що буду проти, адже це небезпечно. Так, у них було чимало планів на літо: мотоцикл, катання на велосипедах, рибалка, відпочинок удвох… Та все це обірвалося в одну мить…”

Довідка

Василь Аксенин (4 лютого 1962 – 12 березня 2014) – інженер, підприємець, громадський активіст, учасник Євромайдану, один із Героїв Небесної Сотні. Герой України. Помер у лікарні від ран, отриманих від куль снайпера.

Щербанюк Олександр (2 січня 1968 – 20 лютого 2014) – підприємець, активний учасник Євромайдану. Загинув 20 лютого 2014 року від куль снайпера. Герой України.

У Чернівцях на честь загиблих Героїв назвали вулиці, їм посмертно присвоїли звання “Почесний громадянин Чернівців”. Їхні портрети тепер у ратуші серед галереї Почесних чернівчан.

Повну версію читайте у випуску “Молодого буковинця” за 18-25 лютого.

Як повідомлялося раніше, сьогодні, 18 лютого 2020 року, – сьомі роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.